Hevoset

Keinoemo voi pelastaa varsan hengen - ternimaito on varsalle välttämätöntä

Hevoset 19.05.2017

Jos tamma kuolee varsomisessa tai pian sen jälkeen, varsalle on hankittava ternimaitoa tai eläinlääkärin kautta vasta-aineita.


Antti Savolainen
Tamma antaa varsalle ravinnon lisäksi käyttäytymismallin hevosena. Suomen Hevosenomistajien Keskusliiton keinoemovälitys yhdistää tammat ja varsat sekä antaa neuvoja ongelmatilanteissa.

"Kuollutta tammaa voi lypsää, jotta ternimaito saadaan talteen", kertoo Heli Lepo, joka hoitaa Suomen Hevosenomistajien Keskusliiton (SHKL) keinoemovälitystä.

Paras apu ensihetkien jälkeen on keinoemo. Lepo kertoo, että esimerkiksi Yhdysvalloissa kolmen kuukauden ikäisellekin varsalle etsitään tarvittaessa keinoemo.

"Varsa kyllä hyötyy tammasta aina vieroitusikään asti."

Varsansa menettänyt tamma soveltuu keinoemoksi noin neljän–seitsemän päivän ajan. Yhdeksän tammaa kymmenestä kelpuuttaa orpovarsan hoidettavakseen.

"Korostan, että ihmisiltä vaaditaan siinä vaiheessa paljon apua, vaivannäköä ja määrätietoisuutta. Ettei anneta heti periksi, jos tamma kerran huutaa."

Jos sopivaa keinoemoa ei ole muuten saatavilla, myös varsaton tamma saadaan maitoon eläinlääkärin määräämällä hormonihoidolla. Periaatteessa se voi toimia varsomattomalla tammallakin.

"Yleensä käytetään varsonutta tammaa, jonka tiedetään hoitavan varsoja hyvin. Ei haittaa, vaikka sillä ei olisi ollut omaa varsaa kolmeen–neljään vuoteen. Maailmalla, jossa keinoemot ovat bisnes, keinoemoina käytetään usein juuri vanhempia tammoja."

Myös tamma, jolla on jo oma varsa, voi sopia keinoemoksi. Silloin koko kolmikko tarvitsee lisäruokaa päivittäin. Myös varsojen pitäisi olla suunnilleen saman ikäisiä, ettei toinen pääse määräävään asemaan.

Vasta syntynyttä varsaa pitää ruokkia yhden–kahden tunnin välein vuorokauden ympäri. Tuttipulloruokinnan järjestäminen ihmisvoimin on raskasta ja varsan myöhempään elämään se voi jättää jälkensä. Jos varsalla ei ole saatavilla hevoskaveria, se ei opi hevosen tavoille.

"Hevosen kasvattaminen on joka tapauksessa niin pitkä ja kallis prosessi, että on aika poikkeuksellista, jos varsalle ei hankita keinoemoa tai hevoskaveria jossain vaiheessa", Lepo huomauttaa.

Suomessa keinoemovälitystä hoitaa vapaaehtoispohjalta SHKL, joka yhdistää tammojen ja varsojen omistajat. SHKL suosittelee, että tamman luovuttamisesta keinoemoksi tehdään aina kirjallinen sopimus.

"Pyydän, että ihmiset ilmoittaisivat tammojaan meille välitykseen. Silloin voimme auttaa orvoksi jääviä varsoja tarpeen tullen nopeasti."

SHKL:n nettisivuilta löytyy lisätietoa keinoemovälityksestä ja keinoemo-opas. Keinoemovälityksen puhelinnumero on 050 309 7555.

Aiheeseen liittyvät artikkelit