Hevoset

Menestys tehdään tiimissä – keskeltä Suomea on sopiva matka, jopa Ruotsiin

Hevoset 12.08.2017 Siikalatva

Piippolalaisen ravivalmentaja Pasi Väisäsen suojatit ovat totosijalla joka toinen kerta.


Pasi Väisänen on valmentanut Piippolan Kangaskylässä helmikuusta 2016 lähtien. Taustalla tukijoukkoihin kuuluva Tero Meriläinen.
Pasi Väisänen on valmentanut Piippolan Kangaskylässä helmikuusta 2016 lähtien. Taustalla tukijoukkoihin kuuluva Tero Meriläinen.
”Aina kun lähden raveihin, tavoite on vähintään totosija”, toteaa Pasi Väisänen, jonka oma Boulder Lucky on voittanut jo kuudesti tänä vuonna.
”Aina kun lähden raveihin, tavoite on vähintään totosija”, toteaa Pasi Väisänen, jonka oma Boulder Lucky on voittanut jo kuudesti tänä vuonna.

Pasi Väisäsen valmennettavien voittoprosentti parin viime vuoden ajalta on lähes 20. Totosija on tullut joka toisesta kisasta.

Väisänen, 38, työskentelee yksityisvalmentajana Raija ja Pekka Jarvalla Siikalatvan Piippolassa. Suurin osa 13 valmennettavasta on heidän hevosiaan.

”Minä olen heidän palkkalistoillaan ja heidän yrityksensä huolehtii laskutuksen asiakkaiden suuntaan.”

Tiimillä on selkeä työnjako.

”Minä vastaan valmennuksesta. Raija ruokkii hevoset, huoltaa ne ja pääasiassa kengittääkin. Pekka huolehtii rehuista, heinistä ja konetöistä. Lisäksi hevosenomistajat käyvät välillä kaverina, etenkin ajamassa ja ravireissuilla.”

Väisänen korostaa hevosten terveydenhuollon merkitystä.

”Raija tekee tosi paljon töitä sen eteen. Hän kylmää jalkoja, laseroi niitä ja käyttää myös Bemer-hoitolaitetta. Tietysti klinikallakin käydään, mutta harvoin on ollut tarvetta.”

Työkokemusta Väisänen on ehtinyt hankkia Markus Porokan, Matti Mikkosen ja Tuomas Pakkasen valmennustalleilta. Oppia hän on ottanut kaikilta, mutta luonut silti oman valmennussysteeminsä.

”Periaate on, että talvella ajetaan pohjakunto ja kesällä pyritään ajamaan kilpaa.”

Valmennusolosuhteitaan Väisänen kehuu kesällä hyviksi ja talvella erinomaisiksi. Piippolan raviradalle on matkaa 3,3 kilometriä. Talvella käytössä on kymmeniä kilometrejä metsäteitä.

”Kesällä kilpahevosilla ajetaan kerran viikossa hiittiä. Ensin lämmittelynä matka radalle ja siellä väärään suuntaan 3 000 metrin hiitti 1.40–1.50 -vauhteja, sitten 6–7 minuutin palautus ja mailin hiitti kilpailusuuntaan noin 1.25-vauhtia. Nämä vauhdit siis lämminverisille.”

Valmentaja Väisänen ei itse juurikaan aja kilpaa.

”Ammattikuski saa hevosista kaksi sekuntia enemmän vauhtia irti. Useimmiten ajatan Tuomas Pakkasella. Hän on kaveri lapsuudesta asti ja sanoo suoraan mielipiteensä hevosista.”

Piippolan sijainti keskellä Suomea voi tuntua syrjäiseltä. Reilun sadan kilometrin säteeltä löytyvät kuitenkin Oulun, Ylivieskan, Kajaanin ja Vieremän radat. Kuopio ja Kaustinen ovat hieman pidemmällä.

”Eikä Bodeniinkaan ole mahdoton matka. Yhden hevosen kanssa ei tosin lähdetä kovin kauas, vaan otetaan useampi mukaan.”

Tulokset puhuvat puolestaan. Väisäsen hevoset ovat juosseet tänä ja viime vuonna yhteensä 80 starttia, joista on voittoja 15 ja rahaa lähes 42 000 euroa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit