Ihmiset & kulttuuri

Uusi kirja paljastaa "Suomen Rolling Stonesin" salat – Raaka-Arska päätyi maanviljelijäksi

Ihmiset & kulttuuri 29.10.2017

Popedan pitkästä urasta on syntynyt järkälemäinen tietokirja.


Jouko Järvinen/ Poko Rekordsin arkisto
Popeda poseeraa studiossa 1980-luvulla. Uraa on edessä vielä ainakin kolme vuosikymmentä.

Mies eikä poika enää. Näin voidaan sanoa Popeda-yhtyeestä, joka täyttää tänä vuonna kunnioitettavat 40 vuotta.

Tampereen Ikurissa marraskuussa 1977 perustettu yhtye on julkaissut pitkän uransa aikana parikymmentä studioalbumia, joista moni on myynyt kultaa ja timanttia.

Uransa aikana suomirockin jättiläinen on tehnyt yli 3 500 keikkaa ja hittejäkin on tullut melkoinen liuta. Kuuma kesä, Sukset, Tahdotko mut tosiaan, Kersantti Karoliina, Matkalla Alabamaan, Punaista ja Makeaa; listaa voisi vielä jatkaa.

Onkin perusteltua, että Popedan juhlavuoden kunniaksi on julkaistu 600-sivuinen teos Popeda – Nelkytä vuotta, joka käy läpi yhtyeen taipaleen läpi koruttomasti mutta lämmöllä.

Vesa Kontiaisen kirjoittamasta tietopaketista löytyy lisäksi täydellinen diskografia sekä keikkakalenteri vuosilta 1978–2017.

Kontiainen on jo aiemmin kirjoittanut Popeda-yhtyeestä kirjan Ilikeesti kiitää yhdessä Kjell Starckin kanssa.

Tamperelaisyhtyeen keulahahmona pidetään usein ukko­metso Pate Mustajärveä, mutta Popeda ei ole koskaan ollut vain yhden miehen orkesteri. Yhtyettä ovat Kontiaisen mukaan luotsanneet musiikillisesti erityisesti alkuvuosien basisti Ilpo Ainiala (k. 2002), kitaristi Arwo Mikkonen (1954-86) ja bändin nykyinen kitaristi Vesa-Pekka ”Costello” Hautamäki.

Alkujaan punk-hengessä aloittanut Popeda muuntuikin vuosien saatossa melodisemmaksi suomirockiksi maustettuna toki sopivalla annoksella rehvakasta boogie-rockia.

Varmaa on, että Suomen Rolling Stonesina aikoinaan markkinoitu Popeda hoiteli tonttinsa enemmän huumorimeiningillä ja itseironialla kuin Englannin serkkunsa.

Rock’n’roll -elämäntyylistä manserockin pahat pojat eivät sen sijaan tinkineet sentti­litraakaan. Uutuuskirja paljastaa kiertueiden vauhdikkaat ja kosteat illanvietot, joista ei menoa ja meininkiä puuttunut. Villeinä vuosinaan yhtye kävi näyttämässä osaamistaan aina Moskovassa ja Lontoossa asti.

Hauskanpidolla oli kuitenkin myös kääntöpuolensa. Pate Mustajärvi avautuu kirjassa alkoholismistaan, jonka seurauksena hän oli lähellä jättää yhtyeen noin kymmenen vuotta sitten.

Pate paransi kuitenkin tapansa, ja Ikurin turbiini onkin kuusikymppisenä lavalla lähes nuoruutensa vedossa. Ei ihme, että yhtye tunnetaan edelleen äijärockin sanansaattajana.

Popedan keikkakunto on mahdollista tarkistaa esimerkiksi 40-vuotisjuhlakiertueen pääkonsertissa Hartwall Areenalla 25. marraskuuta.

Kirjaansa varten Vesa Kontiainen on haastatellut yli neljääkymmentä entistä ja nykyistä Popeda-muusikkoa ja taustavaikuttajaa levy-yhtiöpomoista ääniteknikoihin.

Popeda-perheen kiehto­vimpiin hahmoihin lukeutuu legendaarinen roudari Ari ”Raaka-Arska” Tuominen, joka tunnetaan myös rock-­laulajana. Hän lauloi 1980-luvulta lähtien Popedan keikoilla aina yhden kappaleen Mustajärven ollessa luovalla tauolla.

Sittemmin yhtyeestä eronnut Tuominen ryhtyi täysipäiväiseksi maanviljelijäksi Ruovedelle, jossa hän yhä vieläkin viljelee kotitilaansa.

Nelkytä vuotta on haastat­telukirja, joka nykyisin on varsin yleinen formaatti varsinkin muusikkoelämäkerroissa. Onneksi teosta rytmittävät tietoiskut ja taustoittavat luvut, muutoin valtavaa tietomäärää olisi hankala omaksua.

Aiheeseen liittyvät artikkelit