Ihmiset & kulttuuri

Tšekinmaalla tapetaan karppi joulupöytään – katso video kalojen siirrosta kasvatuslammikoista myyntialtaisiin

Ihmiset & kulttuuri 23.12.2017

Kalan pitää olla mahdollisimman tuoretta, joten se tapetaan vasta kotona.


Riitta Mustonen
Karppeja siirretään lokakuussa isoista kasvatusaltaista pienempiin lammikoihin.
Karppeja siirretään lokakuussa isoista kasvatusaltaista pienempiin lammikoihin.
Riitta Mustonen
Karppi on suurikokoinen makeanveden särkikala, joka Suomessa menestyy vain istutettuna. Se saattaa kasvaa jopa yli 20-kiloiseksi, mutta Keski-Euroopan joulukaloina suositaan parikiloisia vonkaleita.
Karppi on suurikokoinen makeanveden särkikala, joka Suomessa menestyy vain istutettuna. Se saattaa kasvaa jopa yli 20-kiloiseksi, mutta Keski-Euroopan joulukaloina suositaan parikiloisia vonkaleita.

Karppeja kasvatetaan Tšekinmaalla lukuisissa kalankasvatusaltaissa, mistä ne siirretään syksyllä pienempiin lammikoihin.

Pikkulammikoissa kaloja pidetään ravinnotta kaksi kuukautta, jotta niistä katoaa mudan maku.

Joulun alla karpit tuodaan kaupungin kaduille myyntialtaisiin tai -saaveihin, mistä väki valitsee joulukalansa ja kantaa sen kotiin muovikassissa tai sangossa. Kotona kala pääsee uiskentelemaan esimerkiksi kylpyaltaaseen.

Karppi ei ole mitään kovin kallista jouluherkkua, sillä sen kilohinta liikkuu kolmen euron tietämissä. Karpeista valtaosa syödään Tšekissä jouluna. Muuna vuodenaikana tšekkiläiset syövät todella vähän kalaa – kalankulutus on vain noin kaksi kiloa henkeä kohti vuodessa.

Perheenisän kunniatehtävä ennen jouluateriaa on kalauttaa kala hengiltä. Näin joulupöytään saadaan tuoretta kalaa. Yleisin tapa on syödä karppi paistettuna fileenä.

Kalantappo kuuluu Tšekissä kansalaistaitoihin.

Lue myös: Karppi kylpyammeesta joulupöytään

Aiheeseen liittyvät artikkelit