Ihmiset & kulttuuri

Veteraani Pussisen tie vei sotien jälkeen Kanadaan – kuuntele elämäntarina täältä

Ihmiset & kulttuuri 19.05.2017

Kanadassa asuu runsaat 130 000 suomensukuista ihmistä. Yksi heistä on metsätöitä paiskinut Viktor Pussinen.


Raimo Salo
Viktor Pussinen lähti 50-luvun alussa perheineen Kanadaan leveämmän leivän toivossa.

Sodassa palvellut veteraani Viktor Pussinen lähti vuonna 1951 perheineen Vancouveriin Kanadaan töiden perässä. Puuteollisuuteen etsittiin työntekijöitä paremmalla palkalla kuin Suomessa. Pussinen innostui lehti-ilmoituksesta ja vaimo lupasi seurata perässä minne vain.

Suomessa oli myös asunnoista pulaa, mikä siivitti lähtemistä.

Pussinen ei osannut englantia, mutta opetteli ahkerasti sanoja heti Kanadaan päästyään. Sanavarasto karttuikin nopeasti metsätöiden lomassa.

Viiden viikon kuluttua hän otti lopputilin, koska perhettä ei voinut metsäkämpälle tuoda.

Uusi työpaikka löytyi sellutehtaalta ja Pussinen rakensi perheelleen talon. Sittemmin Pussinen on tehnyt Kanadassa neljä taloa lisää.

Pussinen on näytellyt suomalaisten perustamassa Finlandia-teatterissa ja johtanut paikallista veteraanijärjestöä. Elämä Kanadassa on ollut hyvää.

Pussinen muistelee nauhalla myös sota-aikaa, jolloin hän haavoittui rintamalla käteen. Sairaalassa hoitaja kauhisteli, ettei ollut koskaan nähnyt niin isoja täitä. Pian Pussinen vaati pääsyä takaisin rintamalle.

Hän vietti samassa korsussa kaksi vuotta. Tukikohdan nimi oli Nenä ja Pussinen oli joukon vanhin. Vuoden 1943 elokuun alussa pataljoonan komentaja soitti, ettei Pussinen pääse anomalleen vihkilomalle.

"Minkä sille voi?" Pussinen tuumasi.

Pian sen jälkeen hän nappasi venäläisen tiedustelupartion miehiä vangiksi. Saaliin ansiosta irtosi myös lupa vihkilomalle.

Se liitto kesti 65 vuotta ja 9 päivää, kunnes vaimo kuoli.

Haastattelun on tehnyt dokumenttiohjaaja Raimo Salo, joka lähtee elokuussa konserttikiertueelle Kanadaan tangokuningatar Jenna Bågebergin kanssa. Tarkoitus on tavata konserttien yhteydessä suomalaisia veteraaneja ja lottia sekä heidän jälkeläisiään. Heidän kuulumisistaan kerrotaan Maaseudun Tulevaisuuden Viikonvaihde-liitteessä syksyllä.

Kanadassa asuu yhteensä runsaat 130 000 suomensukuista ihmistä. Kuuntele Pussisen jännittävä elämäntarina oheiselta nauhoitteelta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit