Ihmiset & kulttuuri

"Ypäjä voisi haastaa Vierumäen vapaa-ajan keskuksena"

Ihmiset & kulttuuri 29.04.2017

Loimijoki Golfin yrittäjä Perttu Jaakkola kritisoi maaseutukunnan työvoimatarjontaa


PAsi Leino
"Maaseutukuntien ongelma on työvoimapula. Kun nuori väki muuttaa kaupunkeihin, ei jää joustavaa työvoimaresurssia jälkelle", pohtii Loimijoki Golfin toimitusjohtaja Perttu Jaakkola Ypäjältä.

Ypäjällä kärsitään kroonisesta työvoimapulasta.

"Kuulostaa kummalliselta, mutta niin se on", väittää Loimijoki Golfin toimitusjohtaja Perttu Jaakkola.

Ypäjältä muuttaa kaiken aikaa nuorta väkeä pois. Moni lähtee siksi, ettei töitä ole.

"Se on kierre. Kun töitä ei ole, muutetaan pois. Kun haluat perustaa yrityksen ja palkata väkeä, työntekijöitä ei ole."

Jaakkola kiittelee kuitenkin Ypäjää muuten. Yrittäjällä on pienessä kunnassa hyvät oltavat.

"Olen jossain vaiheessa moittinut kunnan näköalattomuutta. Se on muuttunut. Meidän täytyy satsata hevostalouteen ja ihmisten vapaa-aikaan. Se on ymmärretty."

"Minun mielestäni me tarvitsemme tänne ihmisiä asumaan ja viettämään aikaa. Se tarkoittaa, että aktiviteettien pitää olla kunnossa. Silloin saamme lisättyjä veroeurojenkin määrää."

Jaakkola vertaa Ypäjää Vierumäkeen, minne on syntynyt suuri vapaa-ajan ja hyvinvoinnin keskittymä.

"Meillä ei ole järviä eikä perinteistä mökkimaisemaa, mutta meillä on muita houkuttavia vapaa-ajanviettomahdollisuuksia. Kun ihmiset viihtyvät, he kuluttavat myös rahaa. Meidän pitää haastaa Vierumäki!"

Ypäjällä on 2300 asukasta. Perttu Jaakkola ja hänen puolisonsa Minna Alakoski ovat yhdessä Ypäjän kolmanneksi suurin työantaja.

"Loimijoki Golf ja Minnan ravintola- ja majoitusalan yritys työllistävät noin neljäkymmentä henkilöä. Yhteenlaskettu liikevaihto on 1,5 miljoonaa euroa vuodessa. Me tarjoamme paljon työtä, mutta emme voi palkata ympärivuotisesti. Tarvitsemme joustavaa työvoimaa."

Kahden pienen lapsen yrittäjävanhemmille ei juuri kahdenkeskistä laatuaikaa jää. Perttu Jaakkola on kuitenkin sitä mieltä, että tilanne ei ole lopullinen.

"Ei tässä tilanteessa voi oikeastaan vaatiakaan enempää. Olisi tosi katalaa ensin innostaa toista tekemään töitä ja sitten, kun toinen tekeekin täysillä, alkaa moittimaan siitä."

"Meillä on usein niin päin, että Minnan täytyy lähteä palvelemaan asiakkaita ja minä hoidan perhettä. Teemme kumpikin parhaamme. Olemme yrittäjiä täydellä sydämellä. Olen Minnasta ylpeä."

Aiheeseen liittyvät artikkelit