Kantri

Poimi tästä kasvattajan reseptit parhaisiin maa-artisokkaherkkuihin

Kantri 15.10.2017

Maa-artisokkaan kannattaa tutustua, sillä sen hieno maku sopii niin soppaan kuin sämpylöihin.


Jaana Kankaanpää
Kuivatut maa-artisokkalastut sopivat naposteluun ja koristeluun.
Kuivatut maa-artisokkalastut sopivat naposteluun ja koristeluun.
Maa-artisokka keitto on samettista.
Maa-artisokka keitto on samettista.
Jaana Kankaanpää
Heikki Mannerin maa-artisokkaliköörissä on kauniin ruskea sävy.
Heikki Mannerin maa-artisokkaliköörissä on kauniin ruskea sävy.
Maa-artisokka-kesäkurpitsamunakas on syksyn pikaruokaa.
Maa-artisokka-kesäkurpitsamunakas on syksyn pikaruokaa.
Kandeerattu maa-artisokka muistuttaa ulkonäöltään kuivattua luumua.
Kandeerattu maa-artisokka muistuttaa ulkonäöltään kuivattua luumua.

Maa-artisokka on alkusyksystä ohutkuorinen eikä sitä tarvitse edes kuoria, kun vain hyvin pesee. Mukulat kannattaa käyttää heti tuoreeltaan.

Loppusyksystä, kun mukulat kasvavat, kuorikin vahvistuu. Silloin maa-artisokka säilyy viileässä viikon pari ja maakellarissa enintään kuukauden.

Maa-artisokan kasvattaja Heikki Manner käyttää maa-artisokkaa moneen. Tuoreena hän pesee mukulat, kuutioi ja kuullottaa voissa ruuan lisukkeeksi. Tai raastaa munakkaaseen tai kuutioi keittoon.

Juuresleipäänkin maa-artisokka sopii, jolloin maa-artisokkasoseella voi korvata noin kolmasosan jauhoista. Tai uunissa paahdettuun juuressekoitukseen.

Talven yli Manner säilöö maa-artisokkaa karamellisoimalla, kuivaamalla ja liköörissä.

Maa-artisokkamunakas

4 hengelle

4 pientä perunaa tai pätkä kesäkurpitsaa

4 maa-artisokka

4 munaa

voita paistamiseen

pippuria, yrttejä, suolaa

Raasta juurekset ja kuullota voissa pannulla. Sekoita munien rakenne rikki ja kaada pannulle. Paista kypsäksi ja mausta.

Maa-artisokkakeitto

4 hengelle

4 peruna

4 maa-artisokka

vettä

1 l kermaa tai osittain maitoa

2 tl muskottipähkinää

suolaa

Kuori ja keitä juurekset kypsiksi vedessä. Paseeraa siivilän läpi tai sosemyllyllä hienoksi soseeksi. Lisää kermaa tai maitoa ja mausteet ja kuumenna.

Maa-artisokkarieskat

1/2 kg tuoreita maa-artisokkia (noin 400 g sosetta)

¾ tl suolaa

2 kananmunaa

1 1/2 dl sämpyläjauhoja

3 dl ohrajauhoja

Kuori ja paloittele maa-artisokat ja keitä ne kypsiksi. Säästä keitinvesi. Soseuta artisokat ja lisää soseeseen noin ½ dl keitinvettä. Anna jäähtyä.

Sekoita soseeseen suola, munat ja jauhot.

Nosta taikina kasoiksi pellille leivinpaperin päälle, ripauta päälle jauhoja ja taputtele jauhotetuin käsin ohuiksi rieskoiksi.

Pistele rieskat haarukalla ja paista 250-asteessa vajaat 20 minuuttia. Tarjoa lämpiminä.

Maa-artisokkalastut

Pese maa-artisokat huolellisesti. Viipaloi leikkurilla ohuiksi siivuiksi. Anna kuivua kuivurissa yön yli.

Käytä snackseina ja dippaa vaikka kermaviili- tai guacamole-kastikkeeseen. Lastut sopivat hyvin myös waldorfinsalaattiin tai annosten koristeluun.

Karamellisoitu maa-artisokka

Pane kolmen litran kattilaan pestyjä maa-artisokkia. Varaa 10 litraa omenamehua. Peitä maa-artisokat mehulla ja anna kiehua hiljalleen koko päivä puuhellan nurkalla. Lisää aina ohi kulkiessa mehua, etteivät maa-artisokat pala pohjaan.

Siivilöi illalla maa-artisokat erikseen ja pane yöksi uuniin 70 asteeseen kuivumaan. Keitä siirappia kasaan ja kaada seuraavana aamuna maa-artisokkien päälle.

Tällä tuotteella ei ole parasta ennen päiväystä.

Maa-artisokkalikööri

Koskenkorvaa

maa-artisokan kukkien terälehtiä

sokeria

Heikki Manner valmistaa maa-artisokankukkien terälehdistä likööriä, jonka valmistusaineet ovat yksinkertaiset: kirkasta viinaa, terälehtiä ja sokeria. Terälehtien maun annetaan uuttua viinaan, johon on sekoitettu sokeria. Lopuksi juoma siivilöidään.

Tarjotaan mieluiten kuohuviiniin sekoitettuna drinkkinä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit