Kantri

Valmista Kantrin juhlamenu Tertin kartanon herkkureseptillä

Kantri 18.11.2017

Kantrin kymmenvuotisjuhlassa tarjotaan syksyn suomalaisia herkkuja ja nautitaan mehevistä mauista.


Savolainen skagen valmistetaan järvihauesta.
Savolainen skagen valmistetaan järvihauesta.
Jälkiruoka vie kielen mennessään: jäätelöä, jäisiä karpaloita ja kuumaa siirappikastiketta.
Jälkiruoka vie kielen mennessään: jäätelöä, jäisiä karpaloita ja kuumaa siirappikastiketta.
Sanne Katainen
Karitsan kaveriksi sopivat paahdetut metsäsienet ja mustaherukkakastike.
Karitsan kaveriksi sopivat paahdetut metsäsienet ja mustaherukkakastike.
Palsternakkakeittoa ryydittää tryffeliöljy.
Palsternakkakeittoa ryydittää tryffeliöljy.

Tertin kartanon keittiömestari Joona Paananen suunnitteli kymmentä vuotta juhlivalle Kantrille syksyisen aterian läheltä löytyvistä aineksista: hauesta tehtyä skagenia, palsternakkakeittoa, metsäsienillä höystettyä karitsaa, ja mesiangervosiirapilla ja karpaloilla kruunattua jäätelöä.

Poimi reseptit ja nauti!

Tertin kartanon savolainen Hauki Skagen

100 g ruodotonta järvihaukifileetä (pakkasessa käytetty)

4 siivua ruisleipää

1 punasipuli

1 pnt tilliä

2 sitruunaa

4 rkl ranskankermaa

4 tl muikunmätiä

merisuolaa

Koristeeksi

yrttejä

Leikkaa haukifilee pieniksi kuutioiksi. Marinoi yön yli sitruunamehussa niin, että haukikuutiot peittyvät. Valuta kuutiot, lisää punasipuli pieninä kuutiona, tilli silputtuna, ranskankerma ja suola. Sekoita ja tarjoa paahdetun ruisleivän päällä. Koristele muikun mädillä ja yrteillä.

Kuohkea palsternakkakeitto

800 g palsternakkaa

2 dl kanalientä

2 dl kuohukermaa

1 tl hienoa merisuolaa

1 sipuli

Koristeeksi

tryffeliöljyä

Kuori ja kuutioi palsternakat ja sipuli. Keitä kanaliemessä ja kermassa. Lisää suola ja keitä hymyillen noin 30 minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella ja tarkista maku. Koristele halutessasi tryffeliöljyllä.

Karitsan entrecote, mustaherukkakastiketta ja paahdettuja metsäsieniä

800 g karitsan entrecoteeta

2 dl punaviiniä

3 laakerinlehteä

4 dl lihalientä

2 valkosipulinkynttä

10 mustapippuria

2 tähtianista

2 rkl mustaherukkalikööriä

Paista entrecoteen pinta kuumalla pannulla kauniin ruskeaksi. Sekoita muut ainekset kattilassa ja kiehauta. Laita lihat uunivuokaan ja kaada kuuma liemi päälle. Peitä vuoka foliolla ja paista 140 asteessa uunissa 6 tuntia.

Nosta karitsat liemestä ja siivilöi liemi. Kaada paistinliemi kattilaan ja keitä hiljalleen kokoon, kunnes kolmasosa liemestä on jäljellä. Lisää mustaherukkalikööri.

Vinkki: Voit korvata karitsanlihan vaikka hirvenlihalla, jonka paistat ylikypsäksi.

Paahdetut metsäsienet

100 g männyntuoksuvalmuskaa

100 g kanttarelleja

100 g herkkutatteja

30 g voita

suolaa, timjamia

Kuutioi sienet ja paista kuumalla pannulla voissa. Mausta suolalla ja timjamilla. Tarjoa karitsa paistettujen sienien ja mustaherukkakastikkeen kera.

Vanhanajan vaniljajäätelöä, jääkarpaloita ja kuumaa mesiangervosiirappia

4 palloa vaniljajäätelöä

1 dl jäisiä karpaloita

1 dl mesiangervosiirappia

Asettele vaniljajäätelö ja jäiset karpalot lautaselle. Kuumenna mesiangervosiirappi ja kaada jäisten marjojen päälle.

Mesiangervosiirappi

200 g mesiangervoa (1 dl kuivattuna)

0,5 l vettä

100 g ruokokidesokeria

Lisää sokeri, vesi ja mesiangervot kattilaan. Anna hautua hiljalleen sekoittaen noin kolme tuntia. Siivilöi mesiangervot pois ja keitä siirappia kasaan kunnes on jäljellä puolet.

Aiheeseen liittyvät artikkelit