
Keliaakikko on helpointa huomioida juhlapöydässä, kun käyttää valmiita jauhoseoksia
Valmiiden jauhoseoksien avulla gluteenittomat leivonnaiset onnistuvat varmemmin.
Mansikka-vaniljatäytekakun ottaminen tarjoilulautaselta on helpompaa, kun asetat kakun vadin takaosaan, ja jätät eteen tilaa kakkulapiolle. Kuva: Silvi Kaarakainen
Tuulihatut voi täyttää suolaisella tai makealla täytteellä. Tässä niiden sisässä on mansikka-kermatäyte. Kuva: Silvi KaarakainenKeväinen juhlapöytä ravintola La Kar de Mummassa notkuu herkkuja: täytekakkua, tuulihattuja, jälkkärinappeja, riisipiirakoita... Keliaakikko miettii, sopiikohan näistä minulle mikään.
”Kaikki ovat gluteenittomia”, ilmoittaa Eila Mohr. Hän toimii Vuohelan Herkussa tuotekehittäjänä, mihin kokin koulutus antaa hyvän pohjan.
”Vaikka ei gluteeniton leipominen ikinä ole samanlaista kuin vehnäjauhoja käyttäen. Ensimmäiset kokeiluni eivät välttämättä olleet suuria menestyksiä”, Eila naurahtaa.
Eila on leiponut ja laittanut Kantrin lukijoille sen seitsemää sorttia. Hän opastaa aloittelijaa käyttämään valmiita jauhoseoksia ja oikaisemaan vaikka niin, että ostaa kaupasta jälkkärinappeja täytettäväksi ja valmiin kakkupohjan koristeltavaksi.
Gluteeniton saaristolaisleipä saa päälleen kinkkutäytteen ja tuulihatut onnistuvat lettujauhoseoksesta. Suklaakakkujauhoseostakin saa valmiina.
Gluteenittomat tarjoilut tulevat hieman tavanomaista kalliimmaksi, mutta jos pidot eivät ole suuret, voisi harkita samaa tarjoilua kaikille. Mausta ei erota, onko herkku gluteeniton vai tavanomainen.
Tuulihatut
2 dl vettä
1 rkl sokeria
100 g voita tai margariinia
1 ps Farina-lettujauhoseosta (150 g)
3 kananmunaa
Kiehauta vesi, sokeri ja voi tilavassa kattilassa. Lisää jauhoseos sähkövatkaimella vatkaten.
Jäähdytä esimerkiksi pakastimessa 15 minuuttia.
Lisää munat yksitellen: vatkaa voimakkaasti noin 2 minuuttia aina, kun lisäät uuden munan.
Pursota tai nostele lusikalla pieniä taikinanokareita pellille leivinpaperin päälle. Paista 200 asteessa 25–30 minuuttia.
Anna jäähtyä ennen täyttämistä.
Savusiikamousse
200 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g kuohukermaa
noin 250 g savusiikaa
ripaus suolaa
1 rkl silputtua tuoretta ruohosipulia
Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Notkista tuorejuusto. Poista ruodot savusiiasta.
Yhdistä kaikki aineet ja vatkaa käsivispilällä kuohkeaksi.
Levitä tuulihattujen ja jälkkärinappien täytteeksi.
Kinkkutäyte
250 g laadukasta kinkkua
1 pieni punasipuli
200 g tuorejuustoa
2 tl piparjuuritahnaa
½ punaista paprikaa
ripaus suolaa
loraus kermaa
tuoretta ruohosipulia
Pilko kinkku, sipuli ja paprika kuutioiksi. Notkista tuorejuusto ja lisää kerma. Yhdistä kaikki aineet, maista ja mausta tarpeen mukaan. Levitä jälkkärinapeille.
Munavoi-hummus riisipiirakoille
500 g voita
6 keitettyä kananmunaa
3 rkl tuoretta silputtua ruohosipulia
3 rkl tuoretta silputtua persiljaa
1 rkl tuoretta silputtua basilikaa
ripaus suolaa
Kuori ja pilko keitetyt ja jäähtyneet kananmunat. Yhdistä kaikki aineet ja hienonna seos tehosekoittimella. Koristele tuoreilla yrteillä.
Ota hummus hyvissä ajoin huoneenlämpöön ennen tarjoilua.
Vadelmavene
1 ps Farina-piirakkapohjaseosta
3 kananmunaa
1 dl piimää
75 g voita
noin 3 dl vadelmia
Voitele ja jauhota vuoka esimerkiksi Farinan karkeilla riisijauhoilla tai mantelilastuilla.
Lämmitä voi pehmeäksi ja yhdistä kaikki muut aineet paitsi vadelmat voimakkaasti vatkaten noin minuutin ajan.
Kaada vuuan pohjalle ohut kerros taikinaa ja ripottele päälle noin puolet vadelmista.
Kaada loput taikinasta vadelmien päälle ja ripottele sitten loput vadelmat taikinan päälle.
Paista 30 minuuttia 175 asteessa uunin keskitasolla, ota vuoka uunista ja peitä foliolla, ettei pinta ruskistu liikaa. Paista vielä noin 15 minuuttia.
Koristele tuoreilla marjoilla ja tomusokerilla.
Mansikka-vaniljatäytekakku
valmis gluteeniton kakkupohja
kostutus esimerkiksi sokerivedellä
Täyte
2 dl vaniljakastiketta (vaahtoutuvaa)
2 dl kermaa
mansikoita maun mukaan
Vaahdota kerma ja vaniljakastike erikseen. Pilko mansikat ja yhdistä kaikki aineet keskenään.
Leikkaa kakkupohjan yläreunat tasaisiksi ja halkaise kakku kahteen kerrokseen.
Kostuta, täytä ja koristele.
Vadelma-suklaakakku
Pohja
1 ps Farina-suklaakakkujauhoseosta
3 kananmunaa
1,5 dl voita tai margariinia
Kostutus
kahvia tai vadelmamehua
Sulata voi. Yhdistä ja vatkaa kaikki aineet kuohkeaksi (1–2 minuuttia).
Voitele ja jauhota vuoka. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla puolisen tuntia.
Anna jäähtyä, halkaise ja kostuta esimerkiksi kahvilla tai vadelmamehulla.
Täyte
200 g vadelmia
2 rkl sokeria
3,5 dl kermaa
250 g rahkaa
Vaahdota kerma ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää rahka sekä vadelmat ja sekoita tasaiseksi.
Päällinen
200 g suklaata
100 g kermaa
Paloittele suklaa mikron kestävään astiaan, lisää voi ja sulata mikrossa. Levitä päällinen heti kakun päälle, niin että vain osa täytteestä menee reunojen yli.
Koristele haluamillasi koristeilla.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



