Kantri

Perinneharrastajien joukko ikääntyy uhkaavasti – Perinnelikat houkuttelevat nuoria mukaan

Kantri 19.08.2017 Rautajärvi

Inka-Milla, 18, ja Jenna-Janika Kekki, 12, tuovat nuorekkaan tuulahduksen perinneharrastamisen ukkoontuvaan maailmaan.


Rami Marjamäki

Pälkäneen kunnan Rautajärven kylässä asuvat sisarukset perustivat vuosi sitten Perinnelikat-somesivustot Instagramiin ja Facebookiin. Tavoitteena on, että nuoretkin innostuisivat perinneharrastuksesta.

Perinnelikkojen some-julkaisuissa perinneharrastus näyttäytyy nuorekkaana, monipuolisena ja hauskana. Kuvissa esiintyy traktoreita, vanhanajan työkoneita ja menetelmiä, vaatteita, ruokia sekä eläimiä.

Perinneharrastaminen ei ole nuorten parissa kuuminta hottia. Etenkään tyttöjä harrastus ei houkuttele puoleensa.

"Moni saattaa pelätä harrastuksen erilaisuutta ja leimautumista. Ehkä ulkopuolisen on vaikea tulla tähän porukkaan, jos ei tunne ketään ennestään" Inka-Milla Kekki pohtii.

Kiinnostus perinneasioita kohtaan on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosina. Erilaisia vanhan ajan tapahtumia järjestetään nyt enemmän kuin koskaan.

Haasteena on perinneharrastajien ikääntyminen. Suurin osa harrastajista on eläkeläisiä tai eläkeikää lähestyviä. Harrastuksen pariin kaivataan nuoria, jotka kiertäisivät tapahtumissa esittelemässä vanhoja koneita ja työtapoja. Muuten perinnetaitoja uhkaa katoaminen.

"Varsinkin perinnetaitojen ja työtapojen opettelu olisi tärkeää. Kuka tahansa osaa ajaa traktoria", Inka-Milla sanoo.

"Perinnetilalla kasvaneena olen päässyt opettelemaan monenmoisia taitoja, kuten näreenvääntöä, päreenhöyläystä, heinätöitä sekä riukuaidan ja tuohisormusten tekoa."

Innostus ei syntynyt tyhjästä, sillä sisarukset ovat kiertäneet vanhempiensa kanssa perinnetapahtumissa koko ikänsä. Perheen kotitilalla Rautajärvellä toimii Vanhan Savotan perinnetapahtuma-alue sekä kämppäkauppa, joka on erikoistunut entisajan vaatteisiin.

"Olemme kasvaneet perinne-elämän parissa ja innostuneet samalla itse. Vanhat koneet ja työtavat kiinnostavat meitä molempia. Kesäaikaan kierrämme lähes joka viikonloppu perinnetapahtumissa ympäri Suomea. Oma ystäväpiirini koostuu pitkälti muista perinneharrastajista", Inka-Milla toteaa.

Sisarukset ovat opetelleet kuvauksen, kuvankäsittelyn ja videoiden editoimisen itsenäisesti.

"Kuvaamme myös muita harrastajia ja esittelemme heitä tarinallisella tavalla. Itse tykkään kuvata yksityiskohtia, kuten koneiden mittaristoja ja merkkejä.", Inka-Milla kertoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit