Kantri

Tämän parempaa palautetta ei Saunaparoni voi saada: "Se teidän savusauna on kuin äidin kohtu"

Kantri 25.06.2017

Pasi Niittymäki tarjoaa löylyttelijöille vaihtoehtoja moneen makuun.


Suvi Elo
Tiina Keinänen ja Pasi Niittymäki saunottavat vuosittain tuhansia ihmisiä.
Tiina Keinänen ja Pasi Niittymäki saunottavat vuosittain tuhansia ihmisiä.
Suvi Elo
Savusaunassa olo kevenee ja keho rentoutuu.
Savusaunassa olo kevenee ja keho rentoutuu.
Suvi Elo
Saunaloitsu muistuttaa olennaisesta.
Saunaloitsu muistuttaa olennaisesta.

"Minulle sauna on pyhä paikka!”, huudahtaa Maskun Saunaparonin toimitusjohtaja Pasi Niittymäki heti kättelyssä.

Maskulainen Saunaparoni saunottaa tuhansia ihmisiä vuosittain. Paronin saunavalikoimasta löytyy tällä hetkellä savusauna, holvisauna, hirsisauna ja rantasauna.

Saunaparonin tarina sai alkunsa avantouintipaikan myötä vuonna 2005. Yrityksen nimi juontaa juurensa paikan historiasta. Maskun kuulujen hiekkakuoppien rannalla sijaitseva saunamaailma rakentui Kankaisten kartanon paronin vanhoille maille.

Nyt testissä on vanhasta armeijan sissiteltasta rakentunut telttasauna. Mikäli se todetaan toimivaksi, pääsevät tulevaisuudessa myös asiakkaat nauttimaan teltan lämmöstä.

”Rantaan on rakenteilla myös Hiljaisten miesten sauna, siitä tulee askeettinen hiljentymisen sauna, jossa vain ollaan. Sinne ei tule lainkaan sähköjä, valoja tai edes juoksevaa vettä”, Niittymäki kuvailee.

Hän kertoo Hiljaisten miesten saunan olevan vastaveto saunakulttuurin rappiolle, jossa saunoissa pauhaa musiikki ja uusiin saunoihin saatetaan asentaa telkkareita ja muita viihdelaitteita.

Niittymäki muistelee, miten aikanaan sauna oli kuin joulupöytä. Saunominen tapahtui hiljaisuuden vallitessa, saunassa ei saanut kiroilla, ryypätä, piereskellä tai puhua kovaan ääneen. Samaa hän tahtoo tarjota asiakkaille uudella saunallaan.

Toki myös osasta Saunaparonin saunoja nykytekniikkaa, kuten äänentoistolaitteistoa löytyy.

Niittymäki muistuttaa, että Saunaparoniin tullessa kiire on hyvä jättää kotiin. ”Esimerkiksi savusaunassa saunomiseen kannattaa varata aikaa. Se on niin erilainen, että siellä vaipuu lähestulkoon transsiin.”

”Paras saamani palaute on kun eräs asiakas totesi saunomisen päätteeksi, että Pasi, se teidän savusauna on kuin äidin kohtu – kostea, lämmin ja hyvä olla”, sen enempää ei voi kiittää”, Niittymäki huokaa.

Kaiken kaikkiaan saunat koetaan ihanaksi turvapaikaksi, joissa on hyvä olla ja jonne maailman murheet eivät yllä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit