Kantri

Traktorien missikisoissa kauneus on katsojan silmissä

Kantri 08.07.2017 Lapua

Komiat Traktorit –tapahtumaan saapuu Suomen juhlavuoden hengessä sata uljasta traktoria. Yleisö saa valita niistä kauneimman.


Jouni Hirn
Komiat Traktorit -tapahtumassa on ohjelmaa ja nähtävää koko perheelle, järjestäjät toteavat. Kuvassa Henry Niemelä, Johanna Männistö, Timo Suvanto, Esko Lilja, Olli Koskilahti ja Veli Sipilä.

"Traktoreista ken on kaunein, säksättäjä kaikkein herttaisin."

Jotain tämän tyylistä sopii laulella Lapuan Tiistenjoella järjestettävässä traktorien kauneuskilpailuissa heinäkuun lopulla.

Komiat Traktorit järjestetään Suomi 100 –juhlavuoden hengessä. Tapahtuma-alueelle saapuu sata traktoria, joiden ikähaitari venyy 1940-luvulta nykypäivään. Mukaan mahtuu varttuneempaa massikkaa kuin nuorempaa fordsonia.

Yleisön tehtävänä on äänestää mielestään kauneinta traktoria. Äänet raapustetaan pääsylipun taakse, joten kukin kävijä voi äänestää vain kerran. Voittajalle on luvassa hyvät palkinnot.

Ilmoittautuminen päättyi heinäkuun alussa. Vain muutama traktori piti kaivaa omista talleistamme, että saimme sata konetta kasaan. Pääosa traktoreista saapuu sadan kilometrin säteeltä, tapahtumaidean isä Veli Sipilä kertoo.

Itse tapahtuma järjestetään sunnuntaina 23. heinäkuuta, mutta jo lauantaina traktorit kiertävät paraatissa Tiistenjoen kylän raitilla.

Komiat Traktorit järjestetään nyt kolmannen kerran yhdeksän vuoden aikana. Välissä on järjestetty muun muassa Koirien Kalevala- ja Komia Hevooset –tapahtumat.

"Emme ole järjestäneet joka vuosi isoa traktoritapahtumaa, koska tämä vaatii valtavan talkootyön. Tänä vuonna mukana on sata talkootyöläistä. Voimme tarjota heille palkaksi vain korppukahvit", Sipilä sanoo kiitollisena.

Tapahtuman taustayhteisönä toimii MTK Tiistenjoki. Sipilä sai idean missikisoista lukiessaan ruotsalaista traktorilehteä huussissa.

"Luin lehdestä, että Ruotsissa järjestetään traktorien missikisoja. Soitin heti meidän silloiselle puheenjohtajalle Liljan Eskolle, joka innostui ja yllytti järjestämään. Minulla oli sellainen ehto, että tapahtumassa ei ole kaljatelttaa ja siellä ei puhuta politiikkaa", Sipilä muistelee huvittuneena.

Niiden sijaan ohjelmassa on tervantekoa, hirsiveistoa sekä vanhan ajan työnäytöksiä metsä- ja puimakoneilla. Lapsia ajelutetaan ponilla ja Zetorilla. Myös musiikkia on luvassa Charlotta Saaren toimesta.

"Järjestelyt ovat loppusuoralla. Nyt vain toivotaan, että kelit suosivat. Tervetuloa koko perheen kanssa tänne Tiistelle, järjestäjät toivottavat.

Komiat Traktorit järjestetään 23. heinäkuuta Tiistenjoen Nuorisoseuralla klo 11-16. Tiistenjoen kylä sijaitsee noin 15 kilometrin päässä Lapuan keskustasta kantatie 66 varrella.

Aiheeseen liittyvät artikkelit