Maatalous

320 eläimestä kahdella sukupuoli väärin – tuottajalle luvassa 500 euron sanktio

Maatalous 10.11.2017

"Väärän sukupuolen takia kukaan ihminen ei ole kuollut, elintarviketurvallisuus ei ole kärsinyt ja penniäkään tukia en ole vielä näistä kahdesta vasikasta saanut."


Pentti Vänskä
Antti Niskanen kuvattiin pihatossaan vuonna 2014.

"Kyllä minua korpes eelen illalla niin paljon että en meenanna hoosuissa pysyä", iisalmelaisen Pesolan pihvitilan isäntä Antti Niskanen manaa yrityksensä Facebook-sivulla.

Hän kertoo tilalleen tehdystä valvonnasta, jossa kaikki muu oli kunnossa, mutta kahdelle vasikalle oli rekisteröintivaiheessa vahingossa kirjattu väärä sukupuoli.

"320 tarkastetusta elläemestä kahella ol viärä sukupuol. Kaekki muu ol ihan oekeen tehty. Ee ollu mistään mittään huomauttamista."

Näiltä kahdelta eläimeltä lähtee Niskasen mukaan nautapalkkiot ja hyvinvointikorvaukset. "Tekköö noen viijensaan euron sanktion meekäläeselle."

Niskasen puhelin soi tiistaiaamuna. Elykeskuksen tarkastaja kertoi, että neljän hengen joukko tulisi torstaiaamuna katsomaan kaikkien eläinten korvamerkit, rekisteröinnit, kuivitukset ja pinta-alat.

"Eepä siinä mittään, tervetulloo vuan. Eepä nuita oo vuosiin näkynäkkää."

Niskanen korostaa, että tarkastajat olivat asiallisia. "Mutta tämä systeemi on mätä."

Tarkastajat kävivät läpi kolmen navetan eläimet. Sonnilassa tarkastettiin vielä kaikkien tänä keväänä syntyneiden vasikoiden merkit. Kaikki täsmäsi.

Siinä vaiheessa Niskanen pohti ääneen, että kun hän edellisenä päivänä tutki papereistaan sonni- ja lehmävasikoiden määriä, näytti siltä, että pari vasikkaa voi olla väärässä ryhmässä.

Tarkemmin tutkittuna niin olikin. "Reristeröintivaeheessa ol meellä sattuna kevväällä inhimmillinen erreys ja kahele vasikalle ol tullu viärä sukupuol."

Tulossa oleva noin viidensadan euron menetys korpeaa Niskasta.

Hän toteaa, että ymmärtäisi sanktiot siinä tapauksessa, jos hän olisi jättänyt rekisteröinnit, eläinten ruokinnat, kuivitukset ynnä muut toimet täysin retuperälle.

Mutta nyt hänen ymmärryksensä ei riitä.

"Väärän sukupuolen takia kukaan ihminen ei ole kuollut, elintarviketurvallisuus ei ole kärsinyt ja penniäkään tukia en ole vielä näistä kahdesta vasikasta saanut."

Eläinten egokaan ei ole väärästä kirjauksesta kärsinyt, Niskanen toteaa: "Nukkuuvat ja syövät hyvästi."

"Kyllä se näkkyy olevan että mikkään ee riitä. Vaekka mitenkä yrittää tehä hommat huolella ja rehellisesti niin turpiin tulloo että tukka lähtöö."

Lisää Antti Niskasesta:

Sosiaalisesta mediasta haalitaan uusia asiakkaita tilallisen persoonalla

Aiheeseen liittyvät artikkelit