Maatalous

Yli 5 000 possun suursikala nousi, sianlihan hinta ei: "Ilman synergiaetuja ja muuta elantoa homma ei toimisi mitenkään"

Maatalous 09.01.2018

Jos Suomessa olisi maksettu sianlihasta viime vuonna keskimäärin EU:n keskihintaa, Pekonilan tilalle se olisi tarkoittanut Savelan laskelmien mukaan yli 100 000:ta lisäeuroa vuodessa.


Kimmo Haimi
Juha Savelan (kuvassa) ja Tomi Rannan rakennuttama sikala valmistui vuonna 2016.
Juha Savelan (kuvassa) ja Tomi Rannan rakennuttama sikala valmistui vuonna 2016.
Kimmo Haimi

Viljanviljelijä ja sikatilallinen ne yhteen soppii – kun on kyse yhteistyöstä.

MT kertoi lokakuussa 2016 Juha Savelasta ja Tomi Rannasta, jotka investoivat yhdessä uuteen lihasikalaan Sastamalassa.

Nyt sikoja on noin 5 500.

Yhteistyö tuo etuja: liete kulkeutuu kätevästi Savelan pelloille ja Savelan viljat vuorostaan sikojen kaukaloihin.

Siat saavat rehunsa sensoriruokkijalta ja sikalan lämmitysenergia kerätään lietteestä. Miten teknologian kanssa on pärjätty?

”Ihmeen hyvin lähti käyntiin. Yksittäisiä vikatilanteita tulee, mutta kertaakaan possut eivät ole jääneet ilman ruokaa. Toki varajärjestelmiäkin on”, Savela kertoo.

On kuitenkin yksi asia, mikä ei ole parantunut toivotulla tavalla: sianlihan hinta.

Jos Suomessa olisi maksettu sianlihasta viime vuonna keskimäärin EU:n keskihintaa, Pekonilan tilalle se olisi tarkoittanut Savelan laskelmien mukaan yli 100 000:ta lisäeuroa vuodessa.

”Se on raakaa faktaa. Ilman synergiaetuja ja muuta elantoa homma ei toimisi mitenkään, mutta kyllähän sen kuuluisi toimia. Julkisuudessa on keskusteltu kaupan voimasta. Olen sitä mieltä, etteivät keskustelut ole liioiteltua vaan ihan tottakin”, Savela sanoo.

Suomen pykälät ovat tiukemmat ja rakentamiskustannukset korkeammat.

Euroopassa eläimet ovat tiheämmässä hännät typistettyinä ja antibiootteja käytetään enemmän, hän perustelee.

”Eihän meidän kuuluisi tuottajahinnassa samalla viivalla olla.”

MT 27.10.2016: Lapsuudenystäville yhteistyö antoi rohkeutta investoida – "Sikaporukka on pieni ja sosiaalinen"

Aiheeseen liittyvät artikkelit