; Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Atrian Gröhn: Brassilihakohu näkyy vielä suomalaisen naudan kysynnässä

Maatalous 20.03.2017

"Kyllähän Brasilia on yhteiskuntana aika mielenkiintoinen maa monessakin asiassa."


Jarkko Sirkiä
Juha Gröhn uskoo, että brassilihakohu nostaa kotimaisuuden arvostusta.

"Käsittämätön tapahtuma", kommentoi Atrian toimitusjohtaja Juha Gröhn Brasiliassa paljastuneita väärinkäytöksiä.

Brasilian viranomaiset kertoivat perjantaina, että kymmeniä terveystarkastajia on lahjottu päästämään myyntiin pilaantunutta lihaa. Nyt selvitellään, miten laajasti sitä on tuotu Eurooppaan.

"Kyllähän Brasilia on yhteiskuntana aika mielenkiintoinen maa monessakin asiassa, alkaen olympialaisten järjestelyistä", Gröhn pohtii. "Mutta tällaiseen mielikuvitukseni ei ole riittänyt."

Gröhn pitää selvänä, että jupakka nostaa suomalaisen lihan arvostusta ja näkyy myös sen kysynnässä.

Atria on aikanaan tuonut fileitä Brasiliasta, Gröhnin muistin mukaan viimeksi 1990-luvulla. "Akuutisti se loppui siihen että emme olleet tyytyväisiä laatuun, ja sitten ei ole ollut tarvetta."

"Brasilialaisella fileellä oli erittäin pitkät säilyvyysajat. Mukana oli hyvää ja huonoa, laatu ei ollut tasaista. Oliko meillä sitten huonot toimittajat vai mitä, mutta ei siitä ainakaan mitään tullut."

Tuore kohu palauttaa Gröhnin mukaan perusasiat arvoonsa: alkuperän, ruuan jäljitettävyyden ja tiedon siitä, miten se on tuotettu. "Taas kerran nähdään, että emme voi ulkoistaa ruuantuotantoa."

Atria on Suomen suurin naudan teurastaja. Gröhnin mukaan yritys on saanut riittävästi kotimaista nautaa. "Uskon että saamme jatkossakin."

Kaikki Atria-merkillä myytävät lihatuotteet ovat kotimaista alkuperää.

Lithells-merkin suurtaloustuotteissa käytetään Gröhnin mukaan myös eurooppalaista lihaa.

Hän ei pelkää, että EU:n ulkopuolelta tuodun lihan alkuperä voitaisiin sen Eurooppaan tullessa häivyttää. "Uskon, että eurooppalaiseen merkintäjärjestelmään voi luottaa. Se on vedenpitäväksi tehty systeemi."

Aiheeseen liittyvät artikkelit