Isot rehutoimijat ottamassa muuntogeenisen soijan käyttöön

Maatalous
06.03.2013 05:00 Kommenteja: 15
Tekstin koko: A A A

Muuntogeenisen soijan osuus Suomeen tuodusta soijasta on pysytellyt 15 prosentin tuntumassa, koska suurimmat rehunvalmistajat ovat tähän saakka välttäneet sitä. Nyt tilanne on muuttumassa.

Suomen Rehu ottaa gm-soijan käyttöön yksimahais- eli sika- ja siipikarjarehuissa tämän kevään aikana, Hankkija-Maatalouden rehuliiketoiminnan johtaja Jukka Haikonen kertoo. Sitä aletaan käyttää Turun tehtaalla.

Myös Raisiossa gm-soijan käyttöönottoa harkitaan.

Maailman soijasadosta jo neljä viidesosaa on muuntogeenistä. Muuntelematon soija on kalliimpaa ja sen saatavuus heikkenee.

”Normaalisti kauppoja on tehty seuraavalle kaudelle jo ennen vuodenvaihdetta. Nyt kaikilta aiemmilta toimittajilta ei ole saatu edes järkeviä tarjouksia”, Haikonen kertoo.

Hän lupaa, että vaihtoehtoja on jatkossakin tarjolla. Jos Suomen Rehun sika- ja siipikarja-asiakkaat haluavat välttää gm-soijaa, heidän toimituksensa hoidetaan Seinäjoen tai Kotkan tehtailta.

Pienemmistä rehualan toimijoista esimerkiksi pääasiassa broilerirehuja valmistava Satarehu on käyttänyt pelkästään gm-soijaa jo pitkään.

Tuontilihaa ostava kuluttaja on hyvin todennäköisesti tähänkin saakka syönyt gm-soijalla kasvattettua lihaa. Varmasti hän ei voi sitä tietää, koska gm-rehun käyttöä ei tarvitse merkitä lopputuotteeseen.

Rehualan asiantuntija arvioi, että jos liha tulee Suomeen Saksasta, Tanskasta tai muualta Keski-Euroopasta, se on kasvatettu gm-soijalla.

Satu Lehtonen
Tulosta
Lähetä kaverille Jaa:
Näytä kommentit Kommentoi artikkelia
SEURAA MT:n uutisia Facebookissa
MT Twitterissä

Sääpalvelu
1836805

MT:n vanhat kuvat

Museovirasto ja Suomen valokuvataiteen museo siirtävät MT:n uutiskuvia digitaaliseen arkistoon. Katso video lehtikuvaaja Erkki Voutilaisen työstä.

Maaseudun Tulevaisuus

Työpaikat
Koulutuspaikat