Maatalous

"Kasvisruokabuumissa paljon hyvääkin"

Maatalous 12.04.2017

MTK:n valtuuskunnan kokouksessa keskiviikkona ei puhuttu pelkästään lihan puolesta.


Sanne Katainen
Kaisa Riiko muistutti, että kasvisruokabuumi antaa mahdollisuuden uusien lisäarvotuotteiden kehittelyyn.

Kasvisruokabuumissa on kasvinviljelijän kannalta hyvääkin, Kaisa Riiko sanoi MTK:n valtuuskunnan keskustelussa. "Se antaa mahdollisuuden uusiin lisäarvotuotteisiin."

Esimerkkejä ovat nyhtökaura ja härkis.

Jari Ruski muistutti, että kaupungeissa asuvat kuluttajat ajattelevat ihan eri tavalla kuin mihin maalla on totuttu. Hänen mielestään viljelijän pitää yrittää asettua välillä myös kuluttajan saappaisiin.

Asiantuntijajäsen, HK-Scanin toimitusjohtaja Jari Latvanen korosti, ettei liha- ja kasvisruokaa pidä asettaa vastakkain. Hänen mielestään paras ratkaisu on, että kuluttaja saa itse valita.

Tuottajahinnat olivat Maaseudun Tulevaisuuden etukäteiskyselyssä valtuuskunnan jäsenten mielestä suurin huoli ja edunvalvontakohde. Maatalouden kannattavuuskiriisiä on kuitenkin käyty läpi niin monessa valtuuskunnan kokouksessa, että tällä kertaa puheenvuorot keskittyivät muihin asioihin.

Eniten puheenvuoroja käytettiin järjestön sisäisistä asioista: jäsenmaksuista, luottamushenkilöiden palkkioista sekä tuottaja- ja metsänhoitoyhdistysten yhteistyön tiivistämisestä.

Maatalousasioissa huolta kannettiin muun muassa lomituksesta ja viljan toksiinien toteamisen sattumanvaraisuudesta.

Metsäasioissa korostettiin, että parasta markkinaedunvalvontaa on metsänhoitoyhdistyksen kautta tehtävä valtakirjakauppa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit