Lihatiloja ajautuu velkajärjestelyyn

Maatalous
18.10.2011 17:10 Kommenteja: 0
Tekstin koko: A A A
Autio

Autiomatin toimitusjohtaja Osmo Autio kertoi kokemuksistaan lihatilojen velkaantumisesta liha-alan kriisikokouksessa tiistaina.

Lihatilojen talousongelmat ovat ryöpsähtäneet tänä vuonna. Velkajärjestelyyn ajautuvien tilojen määrä on kasvanut. Tiloja auttavan konsultin työaika kuluu pelastusoperaatioissa.

Monen tilan talouden on tähän saakka pelastanut alhainen korkotaso. Tilojen velkaantuminen kuitenkin on kasvanut niin suureksi, että ajautumiselta velkajärjestelyyn ei olla vältytty.

Lihatilojen talouskonsultointiin erikoistuneen toimitusjohtaja Osmo Aution mukaan velkajärjestelyyn tulevilla tiloilla on velkaa keskimäärin miljoonasta kahteen miljoonaan euroon.

Kaksi uutta velkajärjestelyyn ajautuvaa tilaa ottaa Autioon yhteyttä joka viikko.

”Noin 80 prosenttia työajasta kuluu tätä nykyä tilojen pelastusoperaatioissa”, hän sanoo.

Aution arvion mukaan osa tiloista menestyy nykyisessäkin tilanteessa, osa pärjää pankkien pitkämielisyyden ansiosta, mutta osaa ei pelasta enää mikään.

Liha-alan yritykset, osuuskunnat ja viljelijät kokoontuivat MTK:n kutsusta tiistaina miettimään, miten tuottajien asemaa voisi helpottaa. Tulokset olivat laihat.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen (kok.) ei antanut selkeitä lupauksia, eikä omistajaosuuskunnilta saatu vastausta yhteistyömahdollisuuksista.

MTK:n puheenjohtajan Juha Marttila esitti kokouksen päätteeksi kotiläksylistan niin hallitukselle, kaupalle, teollisuudelle ja osuuskunnille kuin MTK:llekin.

Heikki Vuorela
Tulosta
Lähetä kaverille Jaa:

Kirjoita artikkelille ensimmäinen kommentti.


1836805

MT:n vanhat kuvat

Museovirasto ja Suomen valokuvataiteen museo siirtävät MT:n uutiskuvia digitaaliseen arkistoon. Katso video lehtikuvaaja Erkki Voutilaisen työstä.