Maatalous

Lihatiloja ajautuu velkajärjestelyyn

Maatalous 18.10.2011

Lihatilojen talousongelmat ovat ryöpsähtäneet tänä vuonna. Velkajärjestelyyn ajautuvien tilojen määrä on kasvanut. Tiloja auttavan konsultin työaika kuluu pelastusoperaatioissa.


MARKKU VUORIKARI

Monen tilan talouden on tähän saakka pelastanut alhainen korkotaso. Tilojen velkaantuminen kuitenkin on kasvanut niin suureksi, että ajautumiselta velkajärjestelyyn ei olla vältytty.

Lihatilojen talouskonsultointiin erikoistuneen toimitusjohtaja Osmo Aution mukaan velkajärjestelyyn tulevilla tiloilla on velkaa keskimäärin miljoonasta kahteen miljoonaan euroon.

Kaksi uutta velkajärjestelyyn ajautuvaa tilaa ottaa Autioon yhteyttä joka viikko.

”Noin 80 prosenttia työajasta kuluu tätä nykyä tilojen pelastusoperaatioissa”, hän sanoo.

Aution arvion mukaan osa tiloista menestyy nykyisessäkin tilanteessa, osa pärjää pankkien pitkämielisyyden ansiosta, mutta osaa ei pelasta enää mikään.

Liha-alan yritykset, osuuskunnat ja viljelijät kokoontuivat MTK:n kutsusta tiistaina miettimään, miten tuottajien asemaa voisi helpottaa. Tulokset olivat laihat.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen (kok.) ei antanut selkeitä lupauksia, eikä omistajaosuuskunnilta saatu vastausta yhteistyömahdollisuuksista.

MTK:n puheenjohtajan Juha Marttila esitti kokouksen päätteeksi kotiläksylistan niin hallitukselle, kaupalle, teollisuudelle ja osuuskunnille kuin MTK:llekin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit