Maatalous

Luomun kysyntä lisääntyy vauhdilla – "Ostoperusteita halu välttää torjunta-aineiden ja kasvuhormonien jäämiä"

Maatalous 16.02.2017

Euroopan suurimmat luomumarkkinat ovat Saksa, Ranska, Italia ja Iso-Britannia.


Jaana Kankaanpää
Tuotannon kasvusta huolimatta luomun tuonti on merkittävää joka maassa: Saksassa sen kysyntä on niin suurta, että jopa peruselintarvikkeita tuodaan.

Vuonna 2015 luomun maailmanmarkkinat kasvoivat 10 prosenttia. Sitä eniten kuluttavissa maissa kysyntä ylittää reippaasti kotimaisen luomutuotannon.

Luomun kulutus maailmalla on hyvin keskittynyttä. Vuonna 2015 Pohjois-Amerikan luomumyynti kattoi jo yli puolet maailmanmarkkinoista.

Tiedot perustuvat tutkimus- ja konsulttiyhtiö Organic Monitorin keräämiin lukuihin. Yhtiön johtaja Amarjit Sahota arvioi, että maailmanmarkkinat luomulle laajenevat edelleen.

"Tuotannon hidas lisääntyminen ja kysynnän voimakas keskittyminen asettaa haasteita kulutuksen kasvulle."

Pohjois-Amerikassa luomun markkinaosuus kaikesta elintarvikemyynnistä vuonna 2015 oli noin viisi prosenttia. Suurin tuoteryhmä ovat hedelmät ja vihannekset.

"Sekä Yhdysvaltojen että Kanadan markkinat ovat hyvin riippuvaiset tuonnista, sillä tuotantoa ei ole riittävästi vastamaan kysynnän kasvuun. Sen sijaan Euroopassa myös luomutuotanto lisääntyy jonkin verran. Täällä talouden yleinen kehitys vaikuttaa paljon myös luomukulutuksen kehitykseen", Sahota sanoo.

Euroopassa luomun markkinaosuus on keskimäärin 2-5 prosenttia, mutta vaihtelu on suurta eri maiden välllä. Viime vuonna Tanskassa sen markkinaosuus oli 10 prosenttia ja Suomessa se oli 2 prosenttia.

Euroopan suurimmat luomumarkkinat ovat Saksa, Ranska, Italia ja Iso-Britannia. Tuotantoala on ollut kasvussa lukuun ottamatta Isoa-Britanniaa, jossa se on jopa hieman pienentynyt viime vuosina.

Sahota sanoi, että kuluttajien syyt ostaa luomutuotteita vaihtelevat maasta toiseen.

Yhdysvalloissa luomun ostoperusteita ovat halu välttää torjunta-aineiden ja kasvuhormonien jäämiä, kun taas saksalaiset suosivat luomua vähentääkseen ympäristön saastumista ja kohentaakseen eläinten hyvinvointia.

"Ranskalaisille luomu merkitsee henkilökohtaisesta terveydestä huolehtimista ja ympäristövaikutusten minimoimista. Aasiassa taas suurin syy ostaa ovat viime vuosina ilmi tulleet ruokaskandaalit."

Aiheeseen liittyvät artikkelit