Maatalous

Moni erikoiskasveista kärsinyt koleasta kasvukaudesta ja sateisesta syksystä – kumina iloinen poikkeus

Maatalous

Moni erikoiskasveista kärsinyt koleasta kasvukaudesta ja sateisesta syksystä – kumina iloinen poikkeus

Maatalous 06.10.2017

Kuminasato on jo puitu. Sen sijaan kvinoalla, öljyhampulla ja tattarilla puinnit ovat vielä kesken ja öljypellavalla kokonaan alkamatta.

Kolea kasvukausi ja runsassateinen syksy on vaikeuttanut viljojen ja öljykasvien ohella myös monien muiden viljelykasvien tuotantoa. Esimerkiksi öljypellavalla ja kvinoalla on riskinä, että sadosta jää korjaamatta jopa suuri osa.

Toisaalta Suomen rooli maailman johtavana kuminantuottajana ei ole uhattuna. Kuminaa on saatu korjattua sato, joka kattaa vientikysynnän.

Uhattuna ei tällä hetkellä näytä olevan myöskään markkinat, joita esimerkiksi kvinoaan ja öljyhamppuun erikoistuneet pienet maaseutuyritykset ovat viime vuosien aikana onnistuneet tuotteilleen luomaan.

Esimerkiksi hampputuotteita jalostavan ja markkinoivan Murtolan hamppufarmin mukaan markkinat pystytään hoitamaan tavanomaista heikommasta sadosta huolimatta.

Öljyhampputuotteiden markkinat pystytään hoitamaan tavanomaista heikommasta sadosta huolimatta.

Kuminalla koko sato on jo puituna, vaikka senkin puintiin päästiin tänä vuonna muutama viikko normaalia myöhemmin. Puinnit alkoivat elokuun lopulla varsin hyvissä säissä, kertoo Trans Farm Oy:n toimitusjohtaja Jyrki Leppälä.

Öljyhampun puinnit ovat paraikaa käynnissä maan eteläosissa. Sen sijaan Keski-Suomen puinnit ovat vasta alkutekijöissään, kertoo Ville Virtanen hampun sopimustuotantoa harjoittavalta Murtolan hamppufarmilta.

Laatu voi huonontua nopeasti, jos sadonkorjuu venyy ja sateita riittää edelleen.

"Osalla on mennyt kasvukauden olosuhteiden takia kasvusto pommiin ja niitä on jouduttu murskaamaan peltoon."

Virtasen mukaan viljoille lähes katastrofaalinen kasvukausi ei kurita yhtä pahasti öljyhamppua. Lämpösumma ei ole öljyhampun valmistumiselle yhtä kriittinen kuin viljoille.

"Kun päivät alkavat lyhentyä, kasvi tietää, että on valmistuttava. Itse asiassa kaikki öljyhampun siemenet eivät koskaan valmistu, vaan osa jää aina raa´aksi."

"Olen tänä vuonna puinut samaan aikaan kuin viime vuonna. Normaalina vuonna olen joskus puinut viikkoa aikaisemmin tai viikkoa myöhemmin kuin nyt."

Kumina on jo puituna. Se saatiin korjattua hyvien säiden aikaan.

Öljypellavan kehitys on tuntuvasti myöhässä tavanomaisesta, kertoo kauhajokelaisen Linseed Oy:n viljelypäällikkö Heikki Lahti-Kala.

Öljypellavan korjuuhuippu ajoittuu normaalisti syyskuun puolen välin tienoille. Tänä vuonna sitä ei ole kuitenkaan päästy puimaan vielä ollenkaan ainakaan Etelä-Pohjanmaan leveysasteilla.

Linseedillä ollaan vielä toiveikkaita, että sato saadaan pääosin korjattua.

"Ei tässä vielä mikään paniikkimieliala ole ollenkaan. Aikaisin kylvetyt ja aikaiset lajikkeet alkavat olemaan viikon kahden sisään puintivalmiita, toki riippuu paljon säistäkin. Lokakuulle toivotaan tietenkin hyviä ja kuivia puintikelejä."

Pellavan tavoin myös tattarin tilanne näyttää huonolta. Kattavaa tietoa ei kuitenkaan vielä ole, kertoo Pohjois-Pirkanmaan tattariosuuskunnan puheenjohtaja Juha Anttila.

"Omat puinnit eivät ole edenneet millään lailla. Pakkanen palellutti muutaman viikko sitten suurimman osan", Anttila jatkaa. "Muualla on jotakin saatukin. Pohjanmaalta soitti kaveri ja kertoi alkavansa tattarin puintiin."

Jos sade jatkuu, puitavaa ei Anttilalle jää.

"Tämä on pohjanoteeraus – pitkästä aikaa. Tattari kylvettiin vasta kesäkuun ensimmäisellä viikolla, jolloin lämpösumma jäi toukokuun osalta hyödyntämättä."

Kvinoankin puinnit ovat kesken. Suomen suurimmalla kvinoatilalla Liedossa puituna on noin kahdeksan hehtaaria.

"Muut odottavat puintia. Viikon päähän menee, osa myöhempäänkin – jos enää pääsee puimaan", kertoo Rainingon luomutilan isäntä Juha Raininko.

Öljypellavan viljelijä Pauli Iso-Koski tutki keskiviikkona pellavapeltoaan Kauhajoella. Öljypellavan kehitys on tuntuvasti myöhässä tavanomaisesta.

Näkymät sadon määrästä ja laadusta vaihtelevat kasveilla huomattavasti. Esimerkiksi kuminasato riittää kattamaan vientimarkkinoiden tarpeen, kun taas tattarilla markkinat menevät tällä kaudella todennäköisesti tuontitavaralle.

Sen sijaan esimerkiksi öljypellavassa ja kvinoassa pakkaamoiden ja jatkojalostajien kotimaisen raaka-aineen varastot riittävät kattamaan myös tulevan vuoden kysynnän.

Öljypellavakasvusto oli tiistaina läpimärkä.

Kuminasadon laatuun ollaan Trans Farmin Leppälän mukaan tyytyväisiä. Määrältään sato oli kokonaisuudessaan keskimääräinen, mutta vaihtelu oli tilakohtaisesti suurta.

Satoa riittää Leppälän mukaan kuitenkin hyvin vientiin.

"Hintasuhteet ovat olleet kolme vuotta nyt sellaiset, että kuminan hinta on ollut hyvä ja viljan hinta taas ei. Tämä lisännyt kuminan tuotantoa, joten tavaraa riittää."

Myös öljypellavasta odotetaan vielä ainakin keskinkertaista satoa, sillä kasvustot ovat hyviä, Linseedin Lahti-Kala arvioi.

Öljypellava on sikäli kiitollinen viljeltävä, ettei siinä yleensä ilmene laatuongelmia puintien myöhästyessäkään. Sen siemenet eivät varise ja kasvi pysyy hyvin pystyssä.

"Puintien myöhästyessä pellavan siemenestä voi tosin kadota kiiltoa osittain pois. Öljy sen sijaan on siemenen sisällä eikä se sieltä mihinkään katoa."

Vaikka puinnit epäonnistuisivat, Linseed ei joudu turvautumaan ulkomaiseen öljypellavaan.

"Meillä on varmuusvarasto tätä varten. Olemme sitoutuneet kotimaiseen raaka-aineeseen."

Yritys valmistaa öljypellavasta muun muassa paahdettuja pellavarouheita sekä gluteenittomia leivontaseoksia.

Kukkivaa tattaria. Säät eivät ole olleet suotuisia tattarinkaan viljelylle.

Öljyhampun sato vaikuttaa määrältään heikolta, mutta laatu on hyvä, Ville Virtanen arvioi.

Alueittainen vaihtelu on kuitenkin suuri. Loimaan suunnalla kilot ja laatu jäävät normaalista, mutta esimerkiksi Kemiönsaaressa ja Paimiossa tilanne on parempi.

Murtolan hamppufarmi myy tuotteitaan omassa verkkokaupassa. Lisäksi niitä on tarjolla yli 200 K- ja S-ryhmän kaupassa ympäri Suomea sekä tietyissä luontaistuote- ja hyvinvointikaupoissa.

Vaikka sadon määrä ei vielä ole tiedossa, Murtolan hamppufarmin Virve Kettunen uskoo, että raaka-ainetta riittää siihen tuotemäärään, joka on sovittu toimitettavaksi kaupoille.

Kotimaista tattaria ei myllyille riitä, jos vuosi jää kehnoksi.

"Kysyntää tattarilla on, joten kauppa varmaan hankkii tattarinsa ulkomailta."

Kvinoan laadussa ei ole Juha Rainingon mukaan moittimista, mutta sadosta tulee tavallista pienempi.

Kaikki toimitussopimukset pystytään kyllä täyttämään varastojen turvin.

"Tällaiset vuodet kuuluvat asiaan."

Kvinoakasvustoa Rainingon luomutilalla.

Aiheeseen liittyvät artikkelit