Maatalous

MTK:n Marttila: Olut irti alkoholilainsäädännöstä

Maatalous 06.06.2016

MTK:n johtokunnan kesäretkikohde Sinebrychoff käyttää täysin kotimaista mallasta.


Satu Lehtonen
Panimomestari Tapio Kangas-Heiska esitteli MTK:n johtokunnalle Sinebrychoffin panimon toimintaa. Kati Partasta kiinnosti oluen kotimaisuus.

Olut pitäisi irrottaa kokonaan alkoholilainsäädännöstä, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila katsoo.

Marttilan mukaan olut on maataloustuote ja elintarvike, joten se kuuluisi maatalouslainsäädännön piiriin. Mallia voidaan ottaa vaikkapa Saksasta, hän sanoo.

Marttila esitti kantansa maanantaina Keravalla, kun MTK:n johtokunta aloitti Uudenmaan maatalouteen ja elintarviketalouteen keskittyvän kesäretkensä.

Kierros alkoi Sinebrychoffin panimolta. Siellä kävi ilmi, että raaka-aineena käytetään täysin kotimaista mallasta.

Panimomestari Tapio Kangas-Heiska muisteli, että yhtiön 24:n Keravan-toimintavuoden aikana raaka-aineessa on kahdesti turvauduttu tuontitavaraan. Kerran tuotiin Saksasta viiden tonnin koe-erä mallasta. Kerran taas satovuosi oli niin huono, että maltaan toimittaja Lahden Polttimo toi ohraa Argentiinasta asti.

Johtokunnan jäsen Kati Partanen kysyi yhtiön viestintä- ja lakiasiainjohtaja Marja-Liisa Weckströmiltä, miksi oluessa ei ole Hyvää Suomesta –merkkiä.

Weckström kertoi kyselleensä monesti samaa, mutta ajatus ei ole istunut yhtiön brändistä vastaavien pirtaan.

Merkille olisi kuitenkin täydet perusteet.

Vain humala on oluessa tuontitavaraa, Kangas-Heiska kertoi. Sitäkään ei pullossa ole kuin hiven: 70 000 litran keittoerään käytetään 20 kiloa humalaa.

Luomuoluita yhtiön valikoimassa ei tällä hetkellä ole. Sellaista kokeiltiin, mutta menekki ei ollut riittävä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit