Pro Agria: "Nyt on mielenkiinto herännyt kovin myöhään" – lähiruokatori Farmarin oheistapahtumana on tervetullut
Pro Agria Etelä-Pohjanmaan toimitusjohtaja Hannu Haapala peräänkuuluttaa pysyvää rahoitusta lähiruuan hyväksi ohimenevien projektien sijaan.
Farmarissa nähdään tänä vuonna kyllä lähiruokaa, mutta heti syötävien annosten myynti on varattu Fazerille. Kuva on Kuopion Farmari-näyttelystä vuodelta 2007. Kuva: Joel RosenbergPro Agria Etelä-Pohjanmaan toimitusjohtaja Hannu Haapala toivottaa arvostelun Farmarin ruokajärjestelyjä kohtaan tervetulleeksi.
"Ei se haittaa, kritiikki on aina tervetullutta."
Oheistapahtumaksi kaavailtua lähiruokatoriakaan vastaan Haapalalla ei ole mitään, se toisi vain lisää mielenkiintoa myös Farmaria kohtaan.
Haapalalla on kuitenkin myös huomautettavaa tuottajille.
"Toivoisin, että otettaisiin ajoissa yhteyttä, jos on tällaisia haluja. Nyt on mielenkiinto herännyt kovin myöhään. Jos yhteyttä olisi otettu ennen aluesuunnittelun aloittamista, oltaisiin voitu varata ruokamyyjille alue ja ottaa asia neuvotteluissa huomioon."
Haapalan mielestä pientuottajien annosmyynti olisi mahdollista, jos asiaa varten olisi ollut olemassa hankerahoitusta kuten Ruokaprovinssi-hankkeessa vuonna 2013. Silloin Farmariin saatiin Ruokaprovinssi-katu osana hanketta.
Ruokaprovinssi-katu onnistui, mutta Pro Agrialle toiminta ei ollut kannattavaa ja koordinointi vaati runsaasti työtä. Pientuottajia oli aluksi jopa vaikeaa saada mukaan, Haapala muistelee.
"Olisi varsin paljon helpompaa, jos tähän saataisiin vastuutaho. Jos pientuottajia niputtaisi, eikä erikseen esiinnyttäisi, tämä voisi onnistua pikkuisen paremmin."
Haapala toivoo rahoittajilta pitkäjänteisyyttä ohimenevien projektien sijaan.
"Hiukan häiritsee, että monet hyvät asiat pilkotaan pelkästään projekteiksi. Käytännössä pitää olla niin, että joku sen asian päällä on koko ajan, ei se voi olla kansalaistoiminnasta kiinni. Heittäisin pallon alueelle. Jos ollaan ruokamaakunta, tarvittaisiin pysyvää rahoitusta."
Fazerin sopimuksen yksityiskohdat ovat liikesalaisuuksia, joita Haapala ei voi antaa julkisuuteen.
Haapalan mukaan Farmarissa on valmistelussa muitakin keskeneräisiä asioita, joista ei vielä voi kertoa.
Fazer Food Services Suomen operatiivinen johtaja Sari Saari sanoo, että yritys painottaa näyttelyalueen ravintoloissa ja kahviloissa kotimaisuutta "Suosimme mahdollisimman paljon paikallisia raaka-aineita, mutta valikoimat tarkentuvat lähempänä tapahtumaa."
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
