Raisioagro: Monipuolinen laatu voi nostaa kotimaisen rukiin käyttöä
Tämän vuoden ruissato vastaa sakoluvuiltaan leipureiden ja elintarviketeollisuuden odotuksia.Ruissadon laatu on tänä vuonna monipuolinen ja kotimaisen rukiin osuus voi nousta.
Ruis vastaa sakoluvuiltaan leipureiden ja elintarviketeollisuuden odotuksia, Raisioagron hankintapäällikkö Raimo Rantanen kertoo hyväksyttyjen vastaanottojen ja viljelijöiden lähettämien esinäytetietojen perusteella.
Monipuolinen laatu antaa mahdollisuuksia lisätä kotimaisen rukiin osuutta leivonnassa. Viime vuosina kotimaisen rukiin sakoluku on ollut varsin korkea, ja matalamman sakoluvun ruista on jouduttu Rantasen mukaan tuomaan ulkomailta.
Hapanleivontaan ja mämmin valmistukseen sopii parhaiten matalamman sakoluvun ruis, mutta esimerkiksi näkkileipä vaatii korkean sakoluvun. Paras leivontakelpoisuus saadaan sakoluvulla 90.
Raisioagron mukaan tämän syksyn sadosta kymmenes on alle sakoluku sadan sekä välillä 100–150. Viidennes osuu välille 150–200 välillä, ja 60 prosenttia yli 200 sakoluvun.
Ruis on Rantasen mukaan nousuvireessä sekä viljelyalan että siemenkaupan perusteella.
Suomessa kulutetaan vuodessa 85–90 miljoonaa kiloa ruista. Suurin osa siitä käytetään jauhoina leipomoissa ja suurkeittiöissä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

