Maatalous

Saako pedon ampua, jos se on tappamassa tuotantoeläintä? Näin poliisi vastaa

Maatalous 25.08.2017

Elokuun aikana on sattunut useampi tapaus, jossa petoeläin on tappanut lampaita.


Markku Vuorikari
Elokuun aikana sattuneet tapaukset ovat herättäneet kysymyksiä siitä, mitkä ovat vaikkapa lampurin oikeudet, mikäli hän näkee suden tappamassa lammastaan.

Elokuun aikana on sattunut useampi tapaus, jossa petoeläin on tappanut lampaita. Tapaukset ovat herättäneet kysymyksiä siitä, mitkä ovat vaikkapa lampurin oikeudet, mikäli hän näkee suden tappamassa lammastaan.

Poliisihallituksen ylikomisario Vesa Pihajoki sanoo, ettei tällaiseen tilanteeseen pysty antamaan ehdottomia ohjeita tai sääntöjä. Suurpedoista sekä susi, karhu, ilves että ahma ovat rauhoitettuja.

Hän muistuttaa, että silloin, jos lampuri näkee suden lampaidensa keskellä, kyseeseen voi tulla pakkotila, josta säädetään rikoslaissa. Perussääntö on ylikomisarion mukaan se, että omaisuuttaan saa tällaisessa hyökkäystilanteessa puolustaa, kunhan pakkotilalainsäädännön edellytykset täyttyvät.

Kyseisessä tilanteessa lain määrittelemä oikeudellisesti suojattu etu on tuotantoeläin ja vaaraa aiheuttaa rauhoitettu eläin, jota ei ilman perusteltua syytä ole lupaa tappaa.

Ylikomisarion mukaan poliisikaan ei voi kuitenkaan määritellä sitä, milloin kyseessä on ollut rikoslain tarkoittama pakkotila.

"Jos vaikka lampuri ampuu lampaan kimpussa olevan tai hyökkäävän suden, poliisilla ei ole muuta vaihtoehtoa, kuin kirjata tiedot ylös ja tehdä asiasta rikosilmoitus", hän sanoo.

Ylikomisario muistuttaa, että poliisi joutuu suorittamaan asiassa esitutkinnan ja tekemään rikosilmoituksen siitä huolimatta, että tapaus näyttäisi maallikon mielestä selvältä.

Pihajoki huomauttaa, että, jos suden tai muun rauhoitetun pedon ampuu ilman, että on pakkotila, ampuja syyllistyy törkeään metsästysrikokseen.

Poliisin pitää hänen mukaansa esitutkinnassa pyrkiä selvittämään muun muassa, onko pedosta aiheutunut vaara ollut välitön ja pakottava. Lisäksi on selvitettävä se, onko ampuminen ollut vaaran torjumiseksi tarpeellinen teko. Esitutkinnan jälkeen tapaus menee syyttäjän harkintaan.

"Syyttäjä on ensimmäinen porras, joka voi arvioida, onko tällainen pakkotila ollut kyseessä", Pihajoki kertoo.

Pihajoen mukaan syyttäjä on ohjeistanut, että pakkotilan syntymiseen ja syyttämättä jättämiseen vaaditaan poliisilta vakuuttava selvitys siitä, ettei tilanteessa ole voinut toimia toisin.

"Lähtökohtaisesti vasta tuomioistuin arvioi, onko vastuuvapausperustetta olemassa", Pihajoki muistuttaa.

Siitä huolimatta, että rikoslain mukaan omaisuuttaan saa suojata, poliisi ei voi Pihajoen mukaan antaa yksiselitteistä lupaa lampaan kimppuun käyvän suden eliminoimiseksi.

Ylikomisarion käsityksen mukaan on olemassa sekä syyttäjien että tuomioistuimen päätöksiä siitä, että tuotantoeläimen kimppuun hyökännyt rauhoitettu peto on ollut pakkotilatekona luvallista ampua.

"Tällöin oikeus on päätynyt siihen, ettei tilanteessa ole ollut muuta mahdollisuutta toimia", hän kertoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit