"Tarkista, että salmonellavakuutus on kunnossa!"
Harva asia säikäyttää maidontuottajan yhtä pahasti kuin epäily, että tilalla on salmonellaa.Lappilaistilalla törmättiin viime joulun aikaan yhtäkkiä salmonellaepäilyyn. Vaikka hälytys lopulta olikin väärä, asia on niin arka, etteivät tuottajat halua kertoa asiasta nimellään.
Tila oli myymässä kasvattamaansa sonnia siitokseen. Omavalvontaan liittyen isäntä otti karsinanäytteen salmonellatutkimusta varten.
Kun siitä löytyi salmonellaa, läänineläinlääkäri asetti tilalle niin sanotut rajoittavat toimenpiteet.
Arki muuttui hankalaksi.
Tilalta oli lähdössä useita eläimiä teurastamoon, koska robotilla alkoi olla liian täyttä. Teuraita ei kuitenkaan enää haettu.
Maitoauto muutti reittiään: se poikkesi tilalle kierroksen viimeisenä.
Rehuautokin tuli tilalle vasta päivän päätteeksi ja sen jälkeen se desinfioitiin.
Uusintanäytteistä salmonellaa ei enää löytynyt, joten rajoittavat toimet purettiin pian.
Jos salmonellaa olisi uusista näytteistä löytynyt, tilalla olisi ryhdytty toteuttamaan mittavaa saneerausohjelmaa.
Puhdistustoimet ovat todella rankkoja, isäntä tietää. "Prosessi vie vähintään neljä kuukautta, mutta ei ole harvinaista, että siihen on mennyt kaksikin vuotta." Kustannuksia ja tulonmenetyksiä syntyy paljon.
"Tarkista, että sinulla on voimassa oleva, riittävän kattava salmonellavakuutus", isäntä kehottaa nyt kaikkia kotieläintuottajia.
Isoilla meijereillä on kattava ryhmävakuutus, mutta onko pienillä, paikallisilla meijereillä, hän pohtii.
"Ja mullitilalle tilanne voi olla todella paha. Jos liha joudutaan salmonellan takia kuumakäsittelemään, sen hinnasta leikataan 40 prosenttia. Vakuutus ei välttämättä kata sitä, joten se lyö tilan äkkiä polvilleen."
Tilanteen toinen opetus oli se, että Suomessa elintarvikeketjun kontrolli pelaa.
"Salmonella on Keski-Euroopassa arkipäivää, mutta meillä se kitketään ketjusta heti."
Mistä ensimmäisen näytteen salmonella tuli, ei koskaan selvinnyt. Syyllisiksi epäillään variksia.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

