Maatalous

Työtä nuorille ja muovisäkit kiertoon

Maatalous 02.07.2016

Parhaillaan 150 kunnassa käynnissä oleva Reilu Teko -säkkikeräys tuo töitä sadoille 4H-nuorille.


Susa Junnola
Johanna Österholm ja Emilia Bruce huolehtivat muovien kierrätyksestä.

Keräyksen avulla töitä ovat saaneet esimerkiksi Itä-Uudeltamaalta Myrskylästä Emilia Bruce, 17, ja Johanna Österholm, 19.

He huolehtivat säkkien vastaanottamisesta, laskemisesta, lajittelusta ja järjestämisestä. Työ pitää sisällään myös markkinointia.

”Olen laittanut ilmoituksia muun muassa kauppojen ilmoitustauluille, Myrskylän baariin ja muihin paikkoihin, joissa viljelijät liikkuvat”, Bruce kertoo.

Monelle nuorelle työ on ensimmäinen kosketus työmaailmaan.

Nuoret ja kampanja saavat kehuja Reilu Teko -säkkikeräyksen kummitädiltä, maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kalliolta.

”Olen tavattoman ylpeä näistä nuorista!” hän kertoo.

Husu-Kallio kannustaa laajentamaan muovituotteiden keräystä, jotta muutkin maatalouden muovit saataisiin hyötykäyttöön.

Säkkikeräystä on järjestetty jo yli 40 vuotta, ja toimintavuosien aikana muovia on saatu talteen noin 34 miljoonaa kiloa.

Vuosien työ on tuottanut tulosta.

”Kampanja tunnetaan hyvin, ja monet viljelijät tietävät odottaa jokavuotista keräystä”, järjestöpäällikkö Aino Tonttila Suomen 4H-liitosta kertoo.

Viime vuonna maatiloille toimitetuista säkeistä saatiin takaisin kaksi kolmasosaa, yhteensä noin 600 000 kiloa.

Kampanjan päärahoittaja, lannoitevalmistaja Yara Suomi osallistuu säkkiensä kierrätykseen ja kustantaa säkkien kuljetuksen keräyspisteistä hyötykäyttöön.

Reilu Teko -keräykseen käyvät tänä vuonna Yaran lannoitesäkkien ja lannoitelavojen suojahuput sekä Hankkijan, K-maatalouden, Raisioagron ja Tilasiemenen siemenviljasuursäkit.

Aiheeseen liittyvät artikkelit