Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Yllättävä tutkimustulos Ruotsista: Luomumunissa kolme kertaa korkeammat PCB-pitoisuudet

Maatalous 13.10.2016

Ruotsalainen kananmunantuottajajärjestö Svenska Ägg uskoo, että syynä kohonneisiin PCB-pitoisuuksiin on kalajauhorehu, joka on tehty Itämeren kaloista.


Markku Vuorikari
Luomu- ja virikemunien välisiä eroja tutkittiin vuosina 2005–2015.

Luomumunat sisältävät kolme kertaa enemmän PCB-yhdisteitä ja erilaisia dioksideja kuin virikemunat, kertoo ruotsalainen Lantbruk-lehti.

"Tämä on herkkä asia ja uhkaa kaataa uskon ekomuniin", Landbruk-lehden nimetön lähde kertoo.

Ruotsalainen elintarvikelaitos (SLV) aikoo julkaista tarkemmat tutkimustulokset lähiaikoina.

Elintarvikelaitoksen Frida Boman ei vielä halua kommentoida lehden väitteitä. Tutkimuksen tuloksista pidetään kuitenkin kriisitapaaminen ruotsalaisen kananmunantuottajajärjestön Svenska Äggin kanssa.

Svenska Ägg uskoo, että syynä kohonneisiin PCB-pitoisuuksiin voi olla luomumunatuotannon kalarehu.

PCB-yhdisteiden on havaittu vaikuttavan aivoihin ja hermostoon. Lisäksi niillä on tutkittu olevan vaikutuksia immuunipuolustukseen ja hormoneihin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit