Metsä

Kartellikäräjät: Suuri Savotta toivoo hovioikeuteen valitukselle jatkoaikaa

Metsä 18.12.2017

Metsänomistajien mielestä ennen valituspäätöksen tekoa pitäisi tietää hovioikeuden tuomio Metsähallituksen korvauskanteesta.


Jaana Kankaanpää
Helsingin käräjäoikeus hylkäsi kaikki Suuri Savotta -ryhmän 486 kannetta, joissa vaadittiin yhteensä noin 12 miljoonan euron korvauksia Metsäliitolta, Stora Ensolta ja UPM:ltä yhtiöiden muodostaman kartellin aiheuttamista puukauppatulojen menetyksistä. Nyt metsänomistajat pohtivat, kannattaako tuomiosta valittaa hovioikeuteen.

Osa Suuri Savotta -kanneryhmän metsänomistajista toivoo jatkoaikaa Helsingin hovioikeuteen jätettävälle valitukselle, joka koskee Helsingin käräjäoikeuden hylkäävää tuomiota metsäyhtiöiltä vaadituista puukartellikorvauksista.

Nyt metsänomistajien pitäisi jättää valitus ensi vuoden helmikuun loppuun mennessä. Silloin ei vielä tiedetä, millaisen päätöksen hovioikeus antaa Metsähallituksen metsäyhtiöiltä vaatimista vahingonkorvauksista.

Metsähallituksen kanteiden käsittely hovioikeudessa on kesken. Istuntopäiviä on varattu tammikuun lopulle. Sen jälkeen hovioikeus pohtii asiaa todennäköisesti kuukausia ennen kuin antaa ratkaisunsa.

Suuri Savotta -kanneryhmän vetäjä Reijo Lahtonen kertoo, että valitusajan pidennystä toivovien metsänomistajien mielestä olisi kohtuullista, että metsänomistajat tietäisivät hovioikeuden ratkaisun Metsähallituksen kanteista ennen kuin metsänomistajat joutuvat päättämään, lähtevätkö he hakemaan omalla kohdallaan muutosta käräjäoikeuden ratkaisuun hovioikeudessa.

Lahtosen mukaan valitusajan pidennyksestä metsänomistajat keskustelevat oman asianajotoimistonsa kanssa. Osa metsänomistajista on jo kirjelmöinyt asiasta Helsingin hovioikeuden presidentille ja oikeusministeri Antti Häkkäselle (kok.).

Käräjäoikeus hylkäsi kaikki Suuri Savotta -ryhmän 486 kannetta, joissa vaadittiin yhteensä noin 12 miljoonan euron korvauksia Metsäliitolta, Stora Ensolta ja UPM:ltä yhtiöiden muodostaman kartellin aiheuttamista puukauppatulojen menetyksistä.

Stora Enso ja UPM ovat tehneet Suuren Savotan metsänomistajille sovintotarjouksen. Sen mukaan metsänomistaja saa metsäyhtiöiden oikeuskulut anteeksi, jos metsänomistaja ei valita käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen.

Stora Enso ja UPM pyytävät sitovaa vastausta metsänomistajilta tämän vuoden loppuun mennessä. Metsäliitto ei ole esittänyt sovintotarjousta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit