Metsä

Teollisuusliitto ihmettelee: Miksi lomautettuja metsureita ei käytetä raivaustöihin Kainuussa?

Metsä 09.01.2018

Metsähallitus ei saa myydä metsuripalveluita, mutta lomautuksen aikana metsuri voi työskennellä toisen työnantajan palveluksessa.


Lari Lievonen
Raivaustöitä Kainuun metsissä arvioidaan riittävän vielä viikoiksi tai jopa kuukausiksi.

Metsureita edustavan Teollisuusliiton metsäalan sopimusasiantuntija Jari Sirviö hämmästelee liiton Tekijä-lehdessä, miksi ei Metsähallituksen lomauttamia, paikalliset olosuhteet tuntevia metsureita ole käytetty metsien raivaustöihin sähkökatkosalueilla Kainuussa.

Metsähallitus on lomauttanut tänä talvena noin 250 metsuria. Lomautukset koskevat myös Kainuuta.

Puihin kerääntyneen tykkylumen aiheuttamien sähkökatkojen korjaustöihin on haalittu uutistietojen mukaan väkeä Etelä-Suomea myöten. Sirviö kysyy, miksei sähköasentajien työpareiksi ole haettu nimenomaan paikallista ammattiväkeä.

Sirviö muistuttaa, että maa- ja metsätalousministeriössä toimi aikanaan työryhmä, joka pohti juuri tämän tapaisia tilanteita. Hänen mielestä sähkönsiirtoyhtiö, Kainuun tapauksessa Loiste Oy, voisi tehdä Metsähallitukselle virka-apupyynnön.

Metsähallituksen Metsätalous Oy:n metsänhoitojohtajan Heikki Savolaisen mukaan laki rajoittaa Metsähallituksen toimia.

"Metsurit ovat Metsähallitus Metsätalous Oy:n palveluksessa, jonka tehtävänä on hoitaa metsätaloutta valtion omistamissa metsissä. Se ei voi myydä metsuripalveluita sähköyhtiöille. Tämä on laissa kielletty."

"Pääosa meidän metsureista on lomautettuina tänä talvena. Olemme tiedustelleet heiltä halukkuutta työskennellä sähköyhtiöiden palveluksessa, jos sähköyhtiöt metsuriresursseja meiltä kysyvät. Olemme markkinoineet tätä myös sähköyhtiölle. Lomautuksen aikana ei metsureilla ole työnantajan puolelta estettä työskennellä toisen työnantajan palveluksessa", Savolainen sanoo Tekijä-lehdessä.

Loiste Oy:n verkostoautomaatiopäällikkö Vilho Hartikainen kertoo, että Loiste Oy:n yhteistyökumppani on lähinnä Eltel. Se hallinnoi ja johtaa ”resursseja”.

"He haalivat porukkaa, jotta saamme nämä linjat korjattua, ja lähinnä on otettu asentajia."

Hartikainen sanoo, että metsuri ei välttämättä edes pysty poistamaan linjoilta isoimpia puita. Niitä poistavat sähkökatkosalueella liikkuvat 30 metsäkonetta. Hän korostaa, että metsureiden on tehtävä raivaustöitä nimenomaan sähköasentajan kanssa.

Osa asentajista on nyt lähdössä muualle Suomeen töihin, vaikka raivaustöitä riittää Hartikaisen mukaan vielä jopa viikoiksi tai kuukausiksi, jollei kuuratilanne muutu.

Aiheeseen liittyvät artikkelit