Metsä

Hirsikoulu tuo helpotusta sisäilmaongelmiin

Metsä 15.11.2014

Pudasjärvi kyllästyi sisäilmaongelmiin ja päätti rakentaa 800 oppilaan koulun hirrestä. Uudesta koulukampuksesta tulee tiettävästi maailman suurin hirsirakenteinen rakennus.


Pekka Fali

PUDASJÄRVI (MT)

Vaaleat mäntyhirret nousevat parhaillaan perustuksille Pudasjärven keskustan tuntumassa. Kouluun on tulossa tilat 800 oppilaalle. He pääsevät uuteen opinahjoonsa elokuussa 2016.

Pudasjärvellä pääkonttoriaan pitävä Kontiotuote toimittaa ja asentaa rakennukseen yli 28 kilometriä hirttä. Se on noin 2 100 kuutiometriä.

”Jotta saadaan 2 100 kuutiota lamellihirttä, tarvitaan 8 300 kuutiota pyöreää puuta. Kaikki tuo raaka-aine on ostettu lähialueen metsistä ja jalostettu Pudasjärvellä”, Kontiotuotteen toimitusjohtaja Jalo Poijula kertoo.

Pääurakoitsijana toimii rakennusyhtiö Lemminkäinen.

Eroon sisäilmaongelmista

Tärkein syy, miksi Pudasjärven kaupunki halusi hirsikoulun oli sisäilmaongelmat, joista on kärsitty 1970- ja 1980-luvuilla rakennetuissa kiinteistöissä.

Aivan mutkitta uutta koulua ei päästy rakentamaan. Alkuvaiheessa valitukset viivyttivät hankkeen käynnistymistä.

”Kaavasta ja rakennusluvasta tehdyt valitukset on kaikki hylätty hallinto-oikeudessa ja päätökset ovat saaneet lainvoiman”, kaupunginjohtaja Tomi Timonen kertoo.

Lemminkäinen rakentaa Pudasjärven hirsikoulun elinkaarimallilla. Rakennuksen suunnittelun ja toteutuksen lisäksi rakennuksen hoito, ylläpito, käyttäjäpalvelut sekä palvelusopimuksen aikaiset perusparannusinvestoinnit ovat Lemminkäisen vastuulla 25 vuoden palvelujakson ajan.

Hirsikoulun rakentaminen suunnitteluineen maksaa Lemminkäisen mukaan hieman alle 23 miljoonaa euroa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit