Kemiin nousee clt-rakentamisen opetustehdas

Metsä
01.02.2013 16:00 Kommenteja: 2
Tekstin koko: A A A

Clt-levyt valmistetaan liimaamalla sahatavarakerroksia ristikkäin. Levyistä muotoillaan valmiita seinä- ja välipohjaelementtejä.

Ammattiopisto Lappia rakentaa Suomen ensimmäistä clt-puulevyrakentamisen oppimisympäristöä Kemiin. Valmis laitos tuottaisi opiskelijavoimin noin yhden omakotitalon elementit viikossa.

Ammattiopisto Lappia rakentaa Suomen ensimmäistä clt-rakentamisen oppimisympäristöä Kemiin. Clt on Keski-Euroopassa suosiotaan kasvattava puulevy, jota valmistetaan sahatavarasta ristikkäin liimaamalla.

Kemiin hankitaan kokonainen clt-elementtien valmistuslinja kaikkine koneineen ja ohjelmistoineen. Uudet, clt-rakentamisen sisältävät opetussuunnitelmat valmistuvat noin vuoden päästä. Ensimmäiset opiskelijat pääsevät clt:n kimppuun syksyllä 2014.

Hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 2,6 miljoonaa euroa. Rahat tulevat EU:n rakennerahastosta, Lappian omista varoista sekä Kemi-Tornioalueen kehittämiskeskukselta.

Rakennustyöt Kemissä käynnistyivät viime syksynä. Koulutustilojen rakentaminen on osa opetusta, sillä ne nousevat osin oppilastyönä. Töihin osallistuvat sekä aikuis- että nuoriso-opiskelijat.

Suomessa clt:stä on tehty tähän mennessä luontokeskus Haltia Nuuksion kansallispuistossa. Suunnitteilla on puukerrostalo Helsinkiin.

Molemmissa clt-toimittajana on Stora Enso, joka valmistaa levyjä Itävallassa ja työstää niitä Pälkäneellä. Suomalaisista yhtiöistä myös Metsä Groupilla on clt-tehdas Saksassa.

Henrik Schäfer
Tulosta
Lähetä kaverille Jaa:
Näytä kommentit Kommentoi artikkelia

1836805

MT:n vanhat kuvat

Museovirasto ja Suomen valokuvataiteen museo siirtävät MT:n uutiskuvia digitaaliseen arkistoon. Katso video lehtikuvaaja Erkki Voutilaisen työstä.