Metsä

UPM joutuu ostamaan mäntyöljyä

Metsä 12.05.2014

UPM:llä on kolme sellutehdasta Suomessa, mutta niiden mäntyöljytuotanto kattaa vain noin puolet Lappeenrantaan avattavan uuden biodieseljalostamon tarpeesta. UPM saattaa tarvita osin ulkomaista mäntyöljyä.


Ville-Petteri Määttä
UPM biojalostamo Lappeenrannassa. Kuvassa Biopolttoaine yksikön liiketoiminnan johtaja Petri Kukkonen.

UPM:n Lappeenrantaan valmistuva biojalostamo tarvitsee noin 5–6 sellutehtaan mäntyöljyn tuotannon, UPM:n biopolttoaineiden johtajan Petri Kukkonen arvioi.

Kukkonen toivoo, että raaka-ainetarve voidaan kattaa kotimaisella mäntyöljyllä. Se riippuu kuitenkin hinnasta.

Mäntyöljy on kauppatavaraa, joka liikkuu myös rajojen yli - UPM:kin on tähän asti myynyt osan tuottamastaan mäntyöljystä Ruotsiin. Venäläisiltä tehtailta sitä tuodaan puolestaan Suomeen.

Venäläisen mäntyöljyn jalostamista biodieseliksi saattaa rajoittaa sen hämärä alkuperä. EU edellyttää biopolttoaineilta raaka-aineen kestävyyden todentamista.

Valmista mäntydieseliä Lappeenrannasta saadaan 120 miljoonaa litraa vuodessa.

Liikennepolttoaineiden bio-osuutta on Suomessa määrä nostaa 20 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä. Silloin UPM:n tuotanto kattaisi Suomen uusiutuvan polttoaineen tarpeesta noin neljäsosan.

Mäntyöljyä syntyy sivutuotteena sellutehtailla. Sitä syntyy sellunkeiton tähteenä noin 35 kiloa sellutonnia kohden.

Perinteisesti mäntyöljystä osa on poltettu tehtailla energiaksi, ja osa on jalostettu kemianteollisuudessa hartsiksi ja rasvahapoiksi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit