Kolumnit

Muovipakkaus on aika pakkaus

Kimmo Lundén
Kolumnit 04.01.2017

Kimmo Lundén: "Muovijätteissäkö on Suomesta tähän saakka puuttunut öljylähde?"

Biokompostorin hankinta ratkaisi kesämökin jätehuolto-ongelman. Turun-mökin roskat oli vuosia kannettu mukana kaupunkiin, pisimmillään Espooseen saakka.

Jätteiden lajittelu kompostiin, muoviroskiin, metalliromuun ja poltettaviin paljasti, mistä jätteiden ylivoimaisesti suurin kasa ainakin omassa taloudessa koostui: muovista.

Muovipakkauksia, pusseja, purkkeja ja purnukoita. Isot kassit muoviroskaa on päätynyt viime kesäkuusta lähtien Jyrkerannan mökiltä paikallisen marketin naapuriin, muovien keräyspisteeseen. Metallit omaan säiliöönsä ja kierrätettävät pahvit ja lehdet omaansa.

Kaupunkiin ja sekajätteisiin ei ole sen jälkeen enää tarvinnut kantaa roskia.

Keräyspisteen suosiosta ja täysistä laatikoista päätellen jätteiden laajemmalle lajittelulle olisi ollut jo pidempään tarvetta ja kysyntää.

 

Maaseudun Tulevaisuuden Viikonvaihde käsittelee tänään kolmella sivulla kuluttajien muoviroskien kierrätystä, joka vihdoin näyttää toimivan ja laajenevan Suomessa. (MT Viikonvaihde, sivut 1–3).

Muovipakkauksia kulutetaan vuodessa suomalaista kohden noin 13 kiloa, suunnilleen saman verran kuin naapuri-Ruotsissa. Jatkojalostukseen tästä päätyy Suomessa vain 0,4 kiloa, kun Ruotsissa lajittelu tuottaa kuusi kiloa henkeä kohden tätä arvojätettä.

Arvokasta, kyllä. Uusiomuovit päätyvät Ekokemin Riihimäen muovijalostamolle. Ne sulatetaan granulaateiksi, rakeiksi, edelleen myytäväksi ja jalostettavaksi muoviteollisuudelle. Pusseiksi, jätesäkeiksi, muoviputkiksi ja -levyiksi.

Muovien kierrätys kasvaa sitä mukaa, kun muoviroskien keräyspisteiden verkko tiivistyy. Tällä hetkellä se on vielä kovin harva: muoviroskia otetaan vastaan vain 500 keräyspisteessä. Loppu muovi päätyy yhä sekajätteen mukana polttolaitoksille. Kaatopaikoille muovia ei uuden jätelain mukaan enää saa viedä.

Kierrätykseen kelpaamaton likainen muovijäte, öljyä tai metalleja sisältävät kanisterit palavat Ekokemin jätevoimalassa. Sen lämpöarvo on muuten sama kuin öljyn. Muovijätteissäkö on Suomesta tähän saakka puuttunut öljylähde?

Jätteiden kierrätys on kasvubisnestä. Ekokem siirtyi yrityskaupalla viime vuonna energiayhtiö Fortumin omistukseen. Fortum pyrkii kasvattamaan kierrätykseen ja uusiutuvaan energiaan perustuvaa liikevaihtoaan. Ekokemista 81 prosentin omistusosuuden se osti yhtiön neljältä suurimmalta osakkeen omistajalta eli valtiolta, Suomen kuntaliitolta, työeläkevakuutusyhtiö Ilmariselta ja HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymältä. Lunastusprosessi lopuista osakkeista on meneillään.

Entinen ongelmajätelaitos Ekokem on tänään 700 miljoonan euron arvoyhtiö.

 

Muovi on hyödyllinen pakkausmateriaali. Pakkaus suojaa elintarvikkeitakin hapelta, kolhuilta, kuivumiselta ja ennenaikaiselta pilaantumiselta.

Luontoon muovi ei kuulu. Meressä kelluessaan ja vähitellen hajotessaan se joutuu ravintoketjuun. Tyynellä Valtamerellä on syntynyt merivirtojen pyörityksessä suuria muovilauttoja. Muovien kierrätys uusiokäyttöön luo merkittäviä positiivisia ulkoisvaikutuksia.

Nyt kierrätys toimii mökillämme. Kompostori tuottaa multaa. Maailma pelastuu – kierrätykseen lajiteltu pakkaus kerrallaan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit