Lukijalta

Asuinpaikka lähtömaassa vaikuttaa myös kotoutumiseen Suomessa

Lukijalta 22.12.2017

Lähtömaissaan maalaiset pärjäävät hyvin myös Suomessa syrjäseudulla. Ei hanki kysele, kuka sitä hiihtää.

Aamukahvia juodessani kuulin radiosta uutisen, että kaksi pakolaisperhettä muuttaa Pudasjärveltä Helsinkiin. Kunnan pakolaisvaltuutettu kertoi muuttopäätöksen kypsyneen syksynmittaa ja olevansa pahoillaan, vaikka ymmärsi kyllä perheitä, jotka olivat kaupunkilaisia jo lähtömaassaan.

Katselin kaamoksen hämärtämää kotijänkää ja ymmärsin minäkin, ei tähän kaupunkilaisista ole. Mietin riekonlankojen virittämistä, eilen näkyi muutamia jälkiä suon reunapajukoissa.

Mieleeni juolahti taannoin myös Ylen uutinen Närpiöstä. Siellä maahanmuuttajaperheet olivat pelastaneet pienen kyläkoulun toiminnan ostamalla tyhjilleen jääneitä tiloja. Taisivat olla Vietnamista ja Bosniasta, varmasti maalaisia.

Muistelin, kun 1990-luvun alkupuolella opiskelin Vaasassa. Osallistuin SPR:n toimintaan, jossa pakolaisille järjestettiin paikallisia kontakteja auttamaan arjen asioissa, kotoutumisessa suomalaiseen yhteiskuntaan. Oli perheitä ja poikamiehiä Kurdistanista ja Iranista. Vaasa on pikkukaupunki, viehättävä sellainen, mutta pieni, vielä nykyäänkin.

Jo silloin oli selvää, että pakolaiset hakeutuvat kaupunkeihin, erityisesti ne jotka ovat lähteneet kaupungeista. He hakeutuvat Etelä-Suomen suuriin keskuksiin, Jan Vapaavuoren hoodeille. Onhan meille kotiperäisillekin tehty selväksi, että kaupungistuminen on maailmanlaajuinen megatrendi.

Kello seinällä hakkaa aikaa, kohta voisi hakea puita sisälle. Ulkona on hämärä hämärää vastassa.

Maaseudun Tulevaisuudesta olen mielenkiinnolla lueskellut ne artikkelit, joissa maahanmuuttajia koulutetaan metsätöihin. Hussen metsurikypärän silmikon takaa loistaa leveä hymy. Se on turhaa, ellei kaveri ole maalainen.

Vain maalaiset pärjäävät maalla. On hölmöä sijoittaa kaupunkilaisia Pelkosenniemelle tai Kolariin.

Lähtömaissaan maalaiset, kuten viljelijät, karjankasvattajat ja kalastajat pärjäävät hyvin myös Suomessa syrjäseudulla. He arvostavat sitä, että heitä ei pommiteta. He ymmärtävät puhtaan luonnon, veden, polttopuun ja lähiruuan arvon. Koulutaksi vie heidän lapsensa kyläkouluun. Ei hanki kysele, kuka sitä hiihtää.

Koettakaapa kotouttaa viisi syntyperäistä helsinkiläisperhettä Pelkosenniemelle.

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta kaikille!

Janne Simonpoika Utriainen

Inarin Turvejärvi

Aiheeseen liittyvät artikkelit