Lukijalta

Energiapelin voittaa aurinko

Lauri Tuominen
Lukijalta 22.05.2015

Tuulivoimaa arvostellaan kovasti.

Järeät jopa viiden megawatin jättivoimalat tuottavat sähköä tuulisilla alueilla, kuten merellä, aavikoilla ja vuoristoissa. Suomeen ne eivät sovellu ollenkaan, koska meillä ei tuule tarpeeksi. 

Isot voimalat aiheuttavat melusaastetta ja ovat terveydelle vaarallisia. Asutuksen lähelle niitä ei ole saatu rakentaa missään. Paitsi Suomessa.

Pienet voimalat (0,5–,0 megawattia) Saksassa ja Tanskassa eivät aiheuta terveysvaaraa mutta pilaavat luonnon ja maiseman, mikä tietysti on arvostuskysymys.

Aurinko on tulevaisuuden tärkein energialähde, kun fossiiliset loppuvat. Talokohtaisten aurinkopaneelien hinnat ovat romahtaneet ja niiden myynti kaksinkertaistuu joka vuosi.

Aurinkosähkön ja -lämmön tuotannosta on jo tullut kannattavaa ilman yhteiskunnan tukea. Sen rakentaminen alentaa sähkölaskua sadoilla euroilla vuodessa.

Aurinkovoiman laitehinnat ovat kolmannes paketin hinnasta, loppu on kotimaista pienyritysvaltaista työtä. Se työllistää jo enemmän kuin kaivokset.

Kaikki energian tuotantoon suunnattu tuki voidaan Suomessa lopettaa. Melkein kolme miljardia euroa – kolme tuhatta miljoonaa – säästyy valtiolta vuodessa selvää rahaa. Tukirahoista kaksi miljardia on varattu tuulitukeen vuoteen 2020 asti.

Rajuun leikkaukseen voidaan ryhtyä, kun maahan on syntymässä keskustan johtama uusi poliittinen kulttuuri.

Aiheeseen liittyvät artikkelit