Lukijalta

Yksityistämisen virheet voi välttää

Jukka Torikka
Lukijalta 19.02.2016

Pekka Ahonen muistutti kirjoituksellaan (MT 12.2.), miksi monet pitävät puoluepolitiikkaa pahantahtoisena toisten kiusaamisena. Kirjoituksessa on syyttelyä, vanhojen kaivelua, jälkiviisautta ja puuduttavan paljon retorisia kysymyksiä – muttei yhtään ratkaisua tai uutta ideaa.

Politiikka on parhaimmillaan kansakunnan parhaiden voimien käymää rakentavaa ja tulevaisuussuuntautunutta keskustelua, uusien suuntien ja ratkaisujen esittämistä ja niiden kehittelyä.

Sen sijaan poliittiset keskustelijat käyttävät paljon aikaa lyödäkseen toisiaan ja pyrkiessään vaientamaan toista mieltä olevat.

Eduskunnan kaikki puolueet ovat nykyisessä hallituksessa tai olivat edellisessä. Jos hallitustyöhön osallistuminen sulkee edustajien suut, kovin menee hiljaiseksi yhteis­kunnallinen keskustelu tässä maassa.

Katse pitäisi siirtää menneisyydestä tulevaisuuteen. Aiemmista päätöksistä vastuullisten etsimistä kiinnostavampi kysymys on se, mitä Carunan katastrofista opitaan tulevaisuutta varten.

Muistetaanko Carunan yksityistämisen opetukset, kun seuraavan kerran innostutaan myymään julkista infraa, terveydenhuoltoa, liikennettä tai vaikkapa sosiaalipalveluita?

Ränkytyksen ja syyttelyn sijaan tarvitsemme rakentavia ehdotuksia siitä, kuinka luonnollisen monopolin mahdollistamiin hinnankorotuksiin tai aggressiiviseen verosuunnitteluun puututaan ennalta.

Kun peräsin uusia ratkaisuja, esitän pari sellaista itsekin. Caruna-tyyppisen verovälttelyn saisi kuriin muuttamalla yritysverotusta niin, että normaalin korkotason ylittäviä lainakorkoja ei enää vähennettäisi yrityksen tuloksesta ennen verotusta.

Veroja välttelevän Carunan johdolle maksetaan varsin runsaskätisesti. Johtoryhmän jäsenten keskimääräinen 16 700 euron kuukausipalkka on suurempi kuin pääministeri Juha Sipilällä. Jos myös yritysjohdon palkkoja tahdotaan kohtuullistaa, voisi sen tehdä niin, että 100 000 euroa ylittäviä vuosipalkkoja ei vähennettäisi yrityksen tuloksesta.

Näin yritysten omistajat voisivat edelleen halutessaan maksaa toimivalle yritysjohdolle hulppeita palkkioita. Mutta omista rahoistaan, ei veronmaksajien.

Aiheeseen liittyvät artikkelit