”Saksalaiset veronmaksajat eivät ryhdy maksamaan Italian konkurssia.”

Euroopan finanssikriisissä ei ole loppua näkyvissä. Viime päivien kehitys markkinoilla viittaa siihen, että uhka kriisin pahenemiseen on edelleenkin olemassa. Sen jälkeen kun Kreikan velkasaneeraus oli tunnustettu tosiasia, huomio siirtyi Italiaan, jossa ongelma on määrällisesti moninkertainen Kreikkaan verrattuna.

Euron tulevaisuus on todella vaakalaudalla. Voidaan sanoa, että koko valuuttaunioni lepää Saksan vahvan talouden ja liittokansleri Angela Merkelin päättäväisyyden varassa. Euro kestää niin kauan kuin usko Saksaan kestää. Ainakaan toistaiseksi kukaan ei tätä ole onneksi epäillyt.

Sen sijaan epäiltyjen listalla on Italia, joka painiskelee sekä poliittisen että taloudellisen kriisin silmässä. Italian velkataakka, vaikka se onkin peräti 1900 miljardia euroa, ei silti ole hallitsemattoman suuri. Italialla on velkaa suurin piirtein saman verran kuin Britannialla, jonka punta kuitenkin on vahva ja arvokas valuutta. Velan määrää suurempi ongelma Italiassa on talouskasvu. Jos talous ei kasva, Italia ei kykene lähivuosina supistamaan velkaa. Se taas olisi edellytys sille, että talous kasvaisi.

Italia on oravanpyörässä, minkä rahoittajat hyvin tietävät. Italian velkakirjojen korko on noussut viime päivinä nopeasti, mikä kertoo siitä, että peli kovenee. Sijoittajat ja kansainväliset pelurit odottavat Italian papereiden korkojen nousevan edelleen, mikä taas lisää epävarmuutta ja velkapapereihin liittyvää riskiä. Se on taas peruste maksaa papereista entistä vähemmän eli kaikki tulee Italialle päivä päivältä kalliimmaksi.

Kehitys on sama kuin Kreikan tapauksessa. Italialla on kuitenkin Kreikkaa paremmat mahdollisuudet selviytyä kriisistä voittajana omin voimin, jos maa vain kykenee tekemään oikeita päätöksiä. Italian pitää keksiä keinot, miten se voi ensi vuonna lainata 300 miljardia lisää, sillä sen verran siltä erääntyy lainoja. Jos uusien lainojen korko on korkea, yhtälö on mahdoton.

Italia on vientimaa, jolla on lukuisia menestyviä teollisuudenaloja. Jos politiikka Italiassa olisi kunnossa, maassa tehtäisiin nyt tiukkoja säästöjä, julkisen hallinnon remontti ja kiristettäisiin nälkävyötä. Irlannin esimerkki osoittaa, että tämä linja on mahdollista viedä läpi. Irlanti on lähtenyt kasvun tielle ja pikkuhiljaa selvittää taloutensa kuntoon.

Italia ei kuitenkaan ole Irlanti. Italia maksaa nyt Silvio Berlusconin pitkän ja värikkään valtakauden hintaa. Maan sisäpolitiikka on rempallaan, eikä ulkopolitiikassakaan taida olla kehumista. Julkista hallintoa vaivaa korruptio ja pääministeri itse on sekaantunut kymmeniin oikeudenkäynteihin ja henkilökohtaisiin skandaaleihin. Poliittinen, taloudellinen ja mediavalta on keskittynyt yhdelle miljardimiehelle, pääministerille, joka omistaa maan suurimmat tv-asemat.

Vain Italiassa kaikki tämä on mahdollista. Silti sanotaan, että Berlusconi pysyy vallassa sen takia, että kaikki muut vaihtoehdot ovat olleet tähän asti vielä huonompia. Kun Berlusconi on nyt luvannut erota, on mielenkiintoista nähdä, miten hallitusvalta Italiassa järjestetään.

Jos Italia kaatuisi, on vaikea kuvitella, että eurokaan selviäisi siitä rytäkästä. Jos kaikki jää Saksan varaan, voi rouva Merkelkin jossain vaiheessa saada tarpeekseen. Euro ei ehkä muodollisesti hajoaisi siihen, jos Italia joutuu maksukyvyttömäksi. Mutta jos Saksa sanoisi valuuttaunionille näkemiin ja ottaisi käyttöön oman valuutan, ei eurosta jäisi jäljelle kuin muisto.

Tämäkin mahdollisuus on otettava huomioon, sillä poliittiset paineet myös Saksassa lisääntyvät. Saksalaiset veronmaksajat eivät ryhdy maksamaan Italian konkurssia. Sen vuoksi, jos Italia haluaa pelastaa valuuttaunionin, sillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin kiristää nälkävyötä.

Maaseudun Tulevaisuus