Punkti

Myydäkö vai ei

Lauri Kontro
Punkti 06.06.2014

Lauri Kontro: ”Valtion omaisuuden myynnissä kannattaisi pitää tauko.”

Valtio eli hallitus on päättänyt myydä Suomen kansan omistamaa omaisuutta 1,9 miljardilla eurolla. Myyntiin meni jo Destia ja nyt kaupitellaan viinatehdas Altiaa. Metsähallitus on määrätty myymään kivikkorantoja ja vanhoja tukkikämppiä.

Mitään näistä valtio ei välttämättä varmaankaan tarvitse. Näillä kaupoilla ei kuitenkaan paljon herran huonetta rakenneta. Jotta parin miljardin tavoite täyttyisi, täytyisi myydä jotakin vähän isompaa ja kalliimpaa.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämieskin ihmetteli, mistä summa saadaan kasaan. Jotta pari miljardia löytyisi, pitäisi myydä sellaisia yhtiöitä kuin Sampo ja Sonera.

"Molemmat ovat olleet parhaita osingonmaksajia, joten tämän harjoituksen fiksuus on aika kyseenalainen”, Häkämies sanaili.

Häkämiehellä on kokemusta valtion omaisuuden myynnistä. Hän oli ministerinä, kun Grow How’n loppuosa kaivoksineen myytiin Yaralle. Sekään kauppa ei jälkikäteen ole paljon kehuja saanut.

Ylipäätään useimmat valtion omaisuuden myynnit ovat epäonnistuneet. Grow How’ssa myytiin Euroopan suurimmat fosforiesiintymät pilkkahintaan. Soneran enemmistö käytännössä lahjoitettiin ruotsalaisille sen jälkeen, kun oli käyty ostamassa puhdasta ilmaa Saksasta.

Postipankin yksityistäminen tosin meni paremmin. Se teki Björn Wahlroosista kerralla sikarikkaan.

Se on kuitenkin laiha lohtu, kun Wahlrooskin päätti lähteä veropakolaiseksi Ruotsiin.

On hyvä kysymys, kannattaako omaisuuden myynnistä saadut tulot käyttää velkojen maksuun. Jos velka vähän lyheneekin, sitä otetaan kuitenkin koko ajan lisää. Valtion pussissa on nimittäin reikä. Jos sitä ei tukita, mikään omaisuuden myynti ei riitä.

Velka ei olekaan tällä hetkellä se suurin ongelma, vaikka suuri onkin. Korot ovat alamaissa ja valtion luottoluokitus korkeinta tasoa.

Valtion omaisuuden myynnissä kannattaisi pitää tauko. Sellaiset kaupat ovat aina huonoja, joissa ostaja tietää, että myyjän on pakko myydä.

Kun pakkoa ei ole, olisi parempi kiirehtiä hitaasti.

Aiheeseen liittyvät artikkelit