Vieraskolumnit

Suomi ja USA

Eero Heinäluoma
Vieraskolumnit 10.11.2017

Erityistä arvostusta meille Yhdysvalloissa tuo priimakunnossa pidetty puolustus.

Vuosi Donald Trumpin vaalivoiton jälkeen Yhdysvallat on syvästi jakautunut maa. Tumpin virkaanastujaispuheen lupaus kansankunnan yhdistämisestä on jäänyt yhden päivän otsikoksi. Poliittiset jakolinjat ovat syventyneet tasolle, jota ei ole nähty sitten Vietnamin sodan.

Toisin kuin asiantuntijat ennakoivat Trump on jatkanut presidenttinä samalla linjallaan kuin ehdokkaana: runnovaa politiikkaa ja kovia hyökkäyksiä kilpailijoita kohtaan. Trumpin twiittiahjosta kipinät sinkoilevat niin demokraateille, republikaaneille, ulkomaiden johtajille, pesäpalloilijoita unohtamatta.

Vaaleissa luvattu muutosohjelma kangertelee pahasti. Obaman terveydenhoitouudistusta ei ole peruutettu, Meksikon vastaisen rajan muuri on rakentamatta ja isoa infra-rakennusohjelmaa ei ole edes piirustuspöydällä. Jännitys kohdistuu nyt siihen, saavatko republikaanit aikaan paljon puhutun verouudistuksen.

Presidentti Trumpin toimintamahdollisuuksia heikentävät edelleen jatkuvat tutkimukset Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain presidentinvaaleihin. Erikoissyyttäjä Mueller on nostanut ensimmäiset syytteet kolmea presidentin kampanjan aikaista avustajaa vastaan.

Presidentin suosio on tippunut ennätysmäisen alas. Vain 37 prosenttia äänestäjistä hyväksyy presidentin toiminnan. Ensimmäisen vuoden suosiolukemat ovat alhaisimmat 70 vuoteen. Republikaaniäänestäjistä kuitenkin suuri enemmistö, yli 80 prosenttia, tukee johtajaansa ja sen varassa maata nyt hallitaan.

Yhdysvallat jatkaa siis eteenpäin ilman selvää suuntaa tai varmuutta lähivuosien politiikasta. Oikeuslaitoksen keskeneräiset tutkimukset ja kiihtyvät puheet presidentin viralta pidättämisestä eivät nekään lisää vakautta.

Tumpin ulkopolitiikka on enemmän reagointia eteen tuleviin kriiseihin kuin selkeän, ajatellun toimintalinjan läpiviemistä. Yksi linjaus Tumpin vaalien aikaisista puheita on kuitenkin voimassa: Amerikka ensin ja talous edellä. Kaikki mahdolliset maat saavat Tumpin hallinnolta eteensä kysymyksen kauppataseesta ja odotuksen hoitaa velvoitteensa Yhdysvaltoja kohtaan.

Suomen ja presidentti Tumpin politiikka ovat monissa asioissa kaukana toisistaan. Yllättävää kyllä Suomen suhteet Yhdysvaltoihin kehittyvät edelleen myönteisesti. Erään lausunnon mukaan Suomen ja Yhdysvaltojen suhteet ovat nyt paremmat kuin koskaan.

Suomen hyvin hoidettu ulko- ja turvallisuuspolitiikka kantaa tässä hedelmää. Erityistä arvostusta meille Yhdysvalloissa tuo priimakunnossa pidetty puolustus. Vahva oma puolustus ja merkittävä sotilaallinen suorituskyky Pohjolassa tekevät maastamme amerikkalaisille arvostetun keskustelukumppanin.

Yhdysvaltain puolustusministeri Mattis on noussut turvallisuuspolitiikassa presidentti Trumpin tärkeimmäksi avustajaksi. Mattisin vierailu Helsingissä oli merkittävä mahdollisuus kertoa edelleen ajatuksistamme. Amerikkalaisille sillä on merkitystä, että Suomi tuottaa alueelle turvallisuutta ja omaa hyvät välit kaikkiin toimijoihinkin eikä ole ensimmäisenä pyytämässä amerikkalaiselta erilaista apua ja tukea.

Mattis on tainnut ymmärtää asioitamme aika oikein, kun hän tiistaina sanoi arvostavansa Suomen toimintaa sotilasliittojen ulkopuolella. Puolustusministeri sanoi Yhdysvaltojen kunnioittavan Suomen päätöstä pysyä sotilaallisesti liittoutumattomana.

Sisäisestä kahtiajaostaan huolimatta Yhdysvallat pysyy maailmanmahtina.

Jos Yhdysvallat arvostaa Pohjolan vakautta ja Suomen roolia tämän vakauden yhtenä tuottajana, olemme onnistuneet tekemään kahdenkeskisissä suhteissamme jotakin oikein.

Aiheeseen liittyvät artikkelit