Politiikka ja talous

Geenimuunnellun soijan tuonti moninkertaistunut

Politiikka ja talous 24.03.2016

Yhä suurempi osuus rehusoijasta on geenimuunneltua (gm). Helmikuussa tuotantonsa aloittanut Nordic Soya keskittyy gm-soijan tuontiin, koska sen kysyntä on parempi.


Jukka Pasonen

Suomessa sikojen, kalojen ja siipikarjan valkuaisrehusta yhä suurempi osuus on geenimuunneltua soijaa. Ilman gm-soijan tuontia etenkin siipikarjanlihan tuotanto romahtaisi.

Vuonna 2008 maahantuodusta soijasta alle 10 prosenttia oli gm-soijaa. Vuonna 2014 osuus oli Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tuontitilastojen mukaan jo 45 prosenttia.

Uudessakaupungissa helmikuussa tuotantonsa aloittanut soijanjalostaja Nordic Soya tuo Suomeen vain geenimuunneltua soijaa.

Hankintajohtaja Janne Lukkarisen mukaan gm-soijassa houkuttelee sen parempi saatavuus sekä viime kädessä gm-tuotteiden suurempi kysyntä.

Kotieläinten ravitsemustieteen professori Jarmo Valajan mukaan gm-soija on realismia.

”Varsinkin, jos viljelijöiden taloudellinen tilanne ei tästä kohene. Heidän on ensin katsottava rehun hintaa”, hän pohtii.

Rehu- ja leipäviljan suhteen Suomi on omavarainen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit