Itärajan takana paljastui susikasvattamo

Politiikka ja talous
04.04.2012 05:00 Kommenteja: 13
Tekstin koko: A A A

Keski-Euroopassa kerätään Venäjän sudenkasvattajille rahaa verkossa.

Venäjän Karjalassa lähellä Suomen rajaa on kasvatettu tarhasusia, jotka on vapautettu luontoon. Ainakin osa susista on vaeltanut Suomeen ja sekoittunut Suomen susikantaan, arvioi erikoistutkija Ilpo Kojola Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta.

Susikasvattamon toiminta on laitonta ja sekä Venäjän Karjalan että Suomen viranomaiset tuomitsevat sen. Susia kasvattanut venäläinen aktivisti kertoo vapauttaneensa tähän asti ainakin 57 sutta. Osa susista on vapautettu Karjalan tasavallassa, osa kauempana Tverissä olevassa kasvattamossa. Kysymyksessä on Euroopan suurin susien siirtoistutus.

Tänä vuonna Kimovaarassa Lieksan korkeudella on vapaaksi päästetty kuusi sutta. Sudet oli alun perin hankittu Jaroslavin eläintarhasta.

Keskieurooppalaiset susien suojelijat tukevat rahallisesti laitonta toimintaa. Varoja kerätään muun muassa saksalaisen internet-sivuston kautta. Rahaa toimintaan on virrannut ainakin saksalaisilta, ranskalaisilta ja sveitsiläisiltä susiaktivististeilta.

Professori Pjotr Danilov Venäjän tiedeakatemiasta kuvaa paljastunutta toimintaa skandaaliksi. Karjalan tasavallassa yritetään saada käsistä riistäytynyt susikanta aisoihin muun muassa maksamalla tapporahaa sudesta.

Apulaisosastopäällikkö Christian Krogell maa- ja metsätalousministeriöstä sanoo, että asia otetaan esille Suomen ja Venäjän viranomaisten välisissä neuvotteluissa.

”Tässä koko puuhassa ei ole mitään järkeä”, sanoo puolestaan erikoistutkija Ilpo Kojola Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta. Kojolan mielestä Suomeen ei todellakaan tarvita ihmisiin tottuneita susia.

HARRI EKHOLM

Tulosta
Lähetä kaverille Jaa:
Näytä kommentit Kommentoi artikkelia

1836805

MT:n vanhat kuvat

Museovirasto ja Suomen valokuvataiteen museo siirtävät MT:n uutiskuvia digitaaliseen arkistoon. Katso video lehtikuvaaja Erkki Voutilaisen työstä.