Lihatalojen yhteistyö ei edistynyt kriisikokouksessa

Politiikka ja talous
19.10.2011 05:01 Kommenteja: 0
Tekstin koko: A A A
Autio

Autiomatin toimitusjohtaja Osmo Autio kertoi kokemuksistaan lihatilojen velkaantumisesta liha-alan kriisikokouksessa tiistaina.

MTK:n lihavaliokuntien kriisikokous ei tuonut valmiita ratkaisuja. Sen sijaan se jätti koko joukon kotiläksyjä. MTK:n Juha Marttila peräsi osuuskunnilta rakenteen ja toiminnan kehittämistä.

Liha-alan kriisikokouksessa lihatalojen omistajaosuuskunnilta ei saatu vastausta yhteistyömahdollisuuksista. Hallintomiehet sanoivat pörssilakien estävän heitä osallistumasta sellaiseen keskusteluun.

Myöskään maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen (kok.) ei antanut selkeitä lupauksia.

MTK:n puheenjohtajan Juha Marttila esitti kokouksen päätteeksi kotiläksylistan niin hallitukselle, kaupalle, teollisuudelle ja osuuskunnille kuin MTK:llekin.

Hallituksen läksylistan kärjessä ovat budjetti ja maaseutu sekä neuvottelut EU:n kanssa. Tosin Koskinen suhtautui nihkeästi ajatukseen avata 141-neuvottelut sika- ja siipikarjan tuista.

Teollisuudelta Marttila peräsi kotimaiseen lihaan sitoutumista ja kilpailemisen taitoa, ja kaupalta lihan alkuperämerkintöjen vaatimista jo ennen kuin ne ovat lain mukaan pakollisia.

Osuuskuntia Marttila peräsi jatkamaan keskustelua rakenteiden ja toimintatapojen kehittämisestä. Hän vertasi nykyistä tilannetta siihen, jolloin osuustoimintaa perustettiin. ”Toivottavasti meidän ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen.”

MTK jatkaa Marttilan mukaan edunvalvontaa, joka tässä tapauksessa on toimia, joilla läksyjen saajat saadaan toteuttamaan ne.

Heikki Vuorela
Tulosta
Lähetä kaverille Jaa:

Kirjoita artikkelille ensimmäinen kommentti.


1836805

MT:n vanhat kuvat

Museovirasto ja Suomen valokuvataiteen museo siirtävät MT:n uutiskuvia digitaaliseen arkistoon. Katso video lehtikuvaaja Erkki Voutilaisen työstä.