Politiikka ja talous

Luottamus Juha Sipilään romahti rajusti

Politiikka ja talous 30.12.2015

Keväällä alkanut pääministerikausi on nakertanut rajusti suomalaisten luottamusta Juha Sipilään.


Jaana Kankaanpää
Juha Sipilä on luottamuksen hupenemisesta huolimatta yhä luotetuin puoluejohtaja sekä maaseudulla että pääkaupunkiseudulla.

Maaseudun Tulevaisuuden luottamuspuntarissa pääministeri Juha Sipilä (kesk.) saa kansalta luottamuksen 2,5. Keväällä ennen vaaleja luku oli 3,4 ja ero muihin 0,9 pistettä.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ei ole pystynyt käyttämään oppositioasemaansa hyväkseen. Häntä kohtaan tunnettu luottamus on ennallaan. Mutta kun Sipilä on vajonnut, Rinne on enää 0,1 pistettä jäljessä.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) on Sipilän tavoin menettänyt luottamusta. Neljän suuren puolueen johtajien vertailussa hän putoaa kevään kakkossijalta viimeiseksi, edellään myös Timo Soini (ps.).

MT:n luottamuspuntarissa 15–74-vuotiaat arvioivat, olivatko he täysin tai jokseenkin samaa tai eri mieltä 18 eri väittämän sopivuudesta neljään poliitikkoon. Vastauksista muodostui asteikko 1–5. Kokonaisluottamusta mitattiin kysymällä, ovatko poliitikot toimineet vastaajan luottamuksen arvoisesti.

Kyselyn toteutti marras–joulukuun vaihteessa TNS-Gallup. Vastaajia oli 1 071.

Sipilä vanhojen, Rinne nuorten suosikki

Sipilään luotetaan eniten maaseudulla, mutta hän on ykkönen myös pääkaupunkiseudulla. Muissa kaupungeissa Rinne haastaa Sipilän. Soinille maaseutu on vahvempi alue kuin kaupungit.

Sipilä on ylivoimainen suosikki yli 60-vuotiaille. Nuorten suosikki on Rinne. Vastaajan koulutus lisää luottamusta Sipilään ja Stubbiin.

Yrittäjät ja viljelijät luottavat eniten Sipilään ja vähiten Rinteeseen. Vastaajan tulotaso lisää luottamusta Sipilään ja Stubbiin, vähentää Rinteeseen eikä vaikuta Soiniin.

Keneenkään ei luoteta

Kaikki neljä puoluejohtajaa saavat luottamuksekseen reilusti alle 3, joka on hyvän ja huonon raja.

”Kansa ei näytä luottavan yhteenkään päivänpolitiikassa olevaan kärkipoliitikkoon”, TNS-Gallupin tutkimusjohtaja Jaakko Hyry toteaa.

Vielä tylymmän kuvan saa, kun katsotaan luottamusta mittaavia 17 ominaisuutta. Yhdessäkään kehitys ei ole ollut parempaan, ei kenelläkään neljästä puheenjohtajasta.

Sipilä saa romahduksestaan huolimatta muita paremman arvion 16 ominaisuudesta. Ainoa poikkeus on oikeudenmukaisuus, jossa Rinne on ykkönen.

Hyryn mukaan luottamus­puntarissa tärkeimmiksi asioiksi nousivat johdonmukaisuus ja luovien ratkaisujen löytäminen. Ne vaikuttavat eniten kokonaisluotettavuuteen.

Tärkeitä ovat myös uskottavuus, pätevyys ja toivon luominen.

Sipilän suurimmat pudotukset ovat juuri tärkeimmissä ominaisuuksissa. Kohtalaisesti niistä on säilynyt luovien ratkaisujen löytäminen.

Muista ominaisuuksista Sipilä on menettänyt luottamuspuntarin mukaan etenkin lämpöä, nöyryyttä ja oikeudenmukaisuutta.

Hyryn mukaan nopeimmin luottamusta Sipilään nostaisi, jos arvio johdonmukaisuudesta paranisi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit