Politiikka ja talous

Menestyvä tehdas toimii autotallissa

Politiikka ja talous 28.02.2016

Omakotitalon autotalli mitoitettiin alun perin Simcalle. Nyt siellä toimii neuletarviketehdas, 
josta tilataan tuotteita Australiaan asti.


Jaana Kankaanpää
Aleksi Viirilä työstää autotallissa puikkopidikkeitä, silmukkamerkkejä ja kirjoneulekäpyjä. Neuletarvikkeista valtaosa myydään netin kautta ulkomaille.

PAIMIO

Valkoiseksi rapatun talon postilaatikossa Paimiossa on neulontatarvikeyritys Succaplokin lankakerälogo. Sisäänkäynti löytyy sokkelista, talon kulmasta. Yrittäjä Aleksi Viirilä kutsuu peremmälle tehtaaseensa.

Sisällä näkyy heti, että puhe tehtaasta ei ole vain huumoria. Muutaman neliömetrin tilassa toimii tuotanto, jossa jokainen vaihe on loppuun saakka mietitty.

Kierrätysmateriaalista valmistuu puikkopidikkeitä, silmukkamerkkejä, kirjoneulekäpyjä, avaimenperiä ja sormuksia, joissa kaikissa on joku neulomiseen tarvittava toiminto.

"Tässä tuote suunnitellaan tietokoneella, tässä materiaali värjätään ja tässä se leikataan laserilla. Sitten tuote siirtyy viimeistelysaarekkeelle”, yrittäjä esittelee.

”Myyn verkkokaupassa yli 95 prosenttia tuotteista ulkomaille, eniten Yhdysvaltoihin, Australiaan, Norjaan ja Tanskaan. Jälleenmyyjiä minulla on nyt 70, puolet heistä on kotimaisia”, Viirilä kertoo.

Hukkapalat hyötykäyttöön

Viirilän tausta on teollisuudessa tuotannonsuunnittelijana. Silloin hän suunnitteli myös työkaluja. Kiire ja uupumus pakottivat hänet lopulta irtisanoutumaan ja miettimään, miten elämää voisi muuttaa paremmaksi. Tavoitteena oli löytää tekemisen ilo.

Viirilän puoliso Pauliina on käsityöammattilainen, joka piti tuohon aikaan neuleblogia. Hän pyysi miestään valmistamaan neulomilleen sukille pingottimen, jossa niitä olisi helpompi valokuvata.

”Huomasin, että sukanpingottimet olivat yleensä pistosahalla puusta tehtyjä ja niistä jäi neuleeseen tikkuja. Keksin, että voisin tehdä paremmat muovista.”

”Kun mietin, mitä voisin tehdä jäljelle jääneestä hukkapalasta, Pauliina ehdotti tekemään mitan numerottomille sukkapuikoille. Hän laittoi kuvat blogiinsa ja nimesi sukanpingottimen succaplokiksi.”

Blogipostaus tuotti valtavasti vastauksia, joissa ihmiset halusivat ostaa näppäriä pingottimia ja puikkomittoja. Succaplokin ensimmäinen tehdas käynnistyi pian kodin parvekkeella.

”Päätin alusta alkaen kutsua yritystäni tehtaaksi, kun kaikki teollinen tuotanto tuntui siirtyvän Suomesta Intiaan. Ajattelin, että minäpä perustan tehtaan Suomeen!”

Kun perhe muutti Turusta omakotitaloon Paimioon, tehdas sai uudet tuotantotilat. Succaplokki avasi tuotteilleen verkkokaupan kansainvälisellä Etsy-sivustolla.

Ensimmäinen ostaja oli Kanadasta, jonne Succaplokin tuotepaketti kulki kuudessa viikossa. ”Aivan ihanat ja toimivat hienosti”, viestitti tyytyväinen asiakas.

Martat vierailevat bussilasteittain

Viirilä haluaa tehdä parhaita, kestäviä tuotteita tarpeeseen. Ne valmistetaan tarkkaan hyödynnetystä kierrätysmateriaalista, jota kerätään muovitoimittajien jätelaatikoista ja sahoilta.

Materiaalina on niin vanhaa keittiötasoa kuin lumikoliakin.

”Ihmiset ovat hyvin avuliaita, kun kerron, että valmistan neulontatarvikkeitani jätemateriaalista. Kerran jouduin kieltäytymään, kun Olkiluodon ydinvoimalatyömaalta tarjottiin 2 500 kiloa muovilankaa. En olisi saanut mahtumaan sitä mihinkään.”

Vaikka Viirilä rakastaa työkaluja, hän on karsinut pois kaiken turhan.

”Selkeä systeemi auttaa kaaoksen sietämisessä. Välttämättä ei tarvita suunnitelmaa siitä, missä on viiden vuoden päästä, mutta jos joku risoo, se täytyy korjata heti.”

Yrityksen alkuvaiheessa yrittäjä kiersi paljon markkinoimassa ja etsimässä kumppaneita ja myyntikanavia. Nyt tärkeät asiakasryhmät, kuten Martat, tekevät tehtaaseen vierailuja linja-autoilla.

Aiheeseen liittyvät artikkelit