Politiikka ja talous

Professori: Kilpailuvirasto ei tunne osuustoimintaa

Politiikka ja talous 10.01.2014

Osuustoimintayritysten johtamisen asiantuntija pitää Valion ja Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) välistä kiistaa perusmaitojen hinnoittelusta malliesimerkkinä osuustoiminnan periaatteiden huonosta tuntemuksesta.


Teemu Leinonen

”Ilmiselvästi viranomainen ei ymmärrä osuustoimintaa yritysmuotona”, professori Iiro Jussila Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta sanoo.

Vaikka viidesosa taloudellisesta toiminnasta on osuustoimintaa, liiketaloustieteen opetuksessa ainoa tunnustettu yritysmuoto on osakeyhtiö. Tämä näkyy Jussilan mukaan viranomaisen tulkinnoissa.

”On merkittävä strateginen riski, etteivät viranomaiset tunne osuustoimintaa. Jos mekanismeja ei ymmärretä oikein, vaarana on suomalaisen yritystoiminnan osittainen halvaantuminen”, hän arvioi.

”Tässäkin tapauksessa pelataan suurten ulkomaisten toimijoiden pussiin kotimaisten yritysten ja jopa kuluttajien kustannuksella. Siihen meillä ei ole varaa.”

Markkinaoikeuden päätöstä kiistassa odotetaan helmikuun alkuun mennessä. Jos se ei tyydytä, osapuolet voivat valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Viime kädessä asian voi viedä EY-tuomioistuimen ratkottavaksi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit