Politiikka ja talous

SDP:n Backman: Ei eroa Männistölle

Politiikka ja talous 03.09.2014

SDP:n ryhmäjohtaja Jouni Backman hylkäisi Lasse Männistön (kok.) eronpyynnön eduskunnasta. ”Pelkään, että kaikki puolueet alkaisivat kikkailla ja nostaa eduskuntaan puoleksi vuodeksi ehdolla olevia varakansanedustajia.”


Kari Salonen

Kokoomuksen kansanedustaja Lasse Männistölle ei pitäisi myöntää eroa eduskunnasta, katsoo SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman .

”Se on ennakkotapaus ja avaa Pandoran lippaan. En halua, että kenellekään aletaan vaalien alla taktikoida vaalikampanjaa”, Backman sanoi Maaseudun Tulevaisuudelle keskiviikkona.

”Keksin itsekin tuhat ja sata keinoa hoitaa itselleni viransijaisuuden jostakin ja moni luopuva edustaja voisi nostaa ehdolla olevan varaedustajan tänne puoleksi vuodeksi hakemaan vaalibuustia. Ei täältä noin vain omalla ilmoituksella voida lähteä.”

Ensimmäisen kauden kansanedustaja Männistö jätti tiistaina eronpyyntönsä eduskunnasta ryhtyäkseen Helsingin apulaiskaupunginjohtajan viransijaiseksi toukokuun 2015 loppuun saakka. Paikka vapautui, kun tehtävää hoitanut apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty (kok.) kutsuttiin kesäkuussa sosiaali- ja terveysministeriksi Alexander Stubbin (kok.) hallitukseen. Räty on Helsingissä ensimmäisellä varasijalla eduskuntaan ja nousisi Männistön tilalle.

Eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen ja puhemies Eero Heinäluoma (sd.) ovat todenneet, ettei eron myöntäminen ole läpihuutojuttu, vaan vaatii harkintaa ja lainopillista tutkimista. Syynä on Männistön tuoreus kansanedustajana ja uuden viran väliaikaisuus. Puhemiesneuvosto ratkaisee asian ensi tiistaina.

Eduskunta on myöntänyt kansanedustajille eroja, kun he ovat siirtyneet vakinaisiin työsuhteisiin Suomeen tai ulkomaille.

Backman muistuttaa, ettei eron evääminen ole tavatonta. Hän on itse ollut päättämässä, ettei eroa myönnetty 1990-luvulla kristillisdemokraattien Vesa Laukkaselle ja vasemmistoliiton Marjatta Stenius-Kaukoselle .

Aiheeseen liittyvät artikkelit