Politiikka ja talous

Sisäministeri haluaisi mopot katsastuksen piiriin

Politiikka ja talous 25.05.2012

Autokoululiiton mukaan uudistunut mopotutkinto näkyy jo liikenneturvallisuudessa. Moposkootterit eivät ole löytäneet liikenteessä paikkaansa.


Kimmo Haimi

Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) mukaan olisi perusteltua, että mopot ja moottoripyörät kuuluisivat katsastuksen piiriin.

Myös nuorten rattijuoppojen päihteiden käyttöön halutaan puuttua.

Räsänen kertoi perjantaina Helsingissä, että sisäisen turvallisuuden ohjelman valmistelussa on otettu esille mahdollisuus vaikuttaa alle 25-vuotiaiden rattijuoppojen päihteiden käyttöön.

Ajatuksena on tarjota mahdollisuus päihdekartoitukseen sosiaaliviranomaisen kanssa.

”Rattijuopumus on usein vain yksi ongelma muiden joukossa”, Räsänen sanoi.

Sähläys ongelmana

Liikkuvan poliisin ylikomisario Jussi Päivänsalo huomauttaa, että poliisi on nyt ainoa mopojen rakenteen ja varusteiden valvoja, kun ne eivät ole katsastuksen piirissä.

Päivänsalon mukaan moponuorten valvonnassa ongelmat ovat samanlaisia joka paikassa.

”Viritys, rattijuopumukset ja kypärän käyttämättömyys.”

Mopoilijoilla tulee Suomessa paljon enemmän loukkaantumisia kuin moottoripyöräilijöillä, vaikka ajoneuvojen määrät ovat lähes samalla tasolla.

”Mopolla sählätään ja kohelletaan liikenteessä”, Päivänsalo totesi.

Ajokoe tarvitaan

Uudistunut mopotutkinto on vaikuttanut liikenneturvallisuuteen, sanoo Autokoululiiton toimitusjohtaja Kaija Savolainen .

Autokoululiitto toivoo, että tutkintoon lisättäisiin vielä liikenneajokoe.

”Toivomme, että kuljettajantutkinnossa mitattaisiin sitä, miten nuori osaa soveltaa tietojansa ja taitojansa eri liikennetilanteissa ja risteyksissä”, Savolainen sanoo.

Hän pohti myös perjantaina isojen moposkootterien paikkaa liikenteessä. Suomessa suosiotaan kasvattaneet moposkootterit ovat väliinputoajia liikennesuunnittelussa.

”Moposkootterit ovat liian isoja ja nopeita kevyen liikenteen väylille ja katuliikenteeseen ne mielletään liian hitaiksi.”

Aiheeseen liittyvät artikkelit