Politiikka ja talous

Suomalainen luomuliha kelpaa myös muihin Pohjoismaihin

Politiikka ja talous 03.03.2016

Atria vie osan teurastamastaan luomunaudasta muihin Pohjoismaihin. Lihatukku Tammisen mukaan tuotannon kasvulle on tilaa.


Pentti Vänskä
Kiuruvetinen Hannu Kämäräinen on yksi Suomen 14:sta luomusian tuottajasta. Hän siirtyi luomuun kolme vuotta sitten, ja on ratkaisuunsa tyytyväinen.
Kiuruvetinen Hannu Kämäräinen on yksi Suomen 14:sta luomusian tuottajasta. Hän siirtyi luomuun kolme vuotta sitten, ja on ratkaisuunsa tyytyväinen.
Jukka Pasonen
Luomunaudanlihan tuotanto on kasvanut viime vuosina.
Luomunaudanlihan tuotanto on kasvanut viime vuosina.

Luomulihan kysyntä kasvaa Suomessa hiljalleen. Heikko taloustilanne hidastaa kasvua, mutta näkymät ovat hyvät.

Atria joutuu vielä myymään osan vuosittain teurastettavista 5 000 luomunaudasta tavanomaisena.

”Uusia kanavia etsitään koko ajan, mutta koko ruhoa ei välttämättä saada myytyä luomuna. Haluamme silti pitää luomutuotannon yllä", AtriaNaudan kehityspäällikkö Susanna Vehkaoja kertoo.

Tilannetta helpottaa, että Atria pystyy viemään luomulihaa omille yhtiöilleen muihin Pohjoismaihin. Niissä luomun ostajakunta on vakiintuneempi.

Polku vielä alussa

Tammisen lihatukun toimitusjohtaja Pasi Tamminen pitää hyvänä sitä, että suomalaiselle luomulihalle on markkinoita myös Pohjoismaissa.

Suomessa luomun tuotantotavat ovat edelleen monelle kuluttajalle vieraita. ”Polku on vielä alussa. Muutoksen opettelu vie aikaa. Pitkäjänteisyyttä tarvitaan ketjun kaikilta osapuolilta.”

Lihatukulle ehto luomussa onnistumiseen on hänen mielestään, että koko eläin pystytään tuotteistamaan. Se vaatii työtä.

Tammisen valikoimassa on noin 20 luomunautatuotetta. Yli puolet lihasta myydään jauhelihana. Tamminen ei pidä sitä pahana.

"Jauheliha on monelle helppo tapa siirtyä luomulihan kuluttajaksi.”

Tilaa tuotannon kasvulle

Tamminen jalostaa noin 50 luomunautaa viikossa eli runsaat 2 500 luomunautaa vuodessa. Liha ostetaan pääsääntöisesti HK Scanilta. Tällä hetkellä sitä tulee myös muilta toimijoilta, koska HK Scanin tuotanto ei riitä kasvavan kysynnän tarpeisiin.

Pasi Tamminen arvioi, että markkinoilla on tilaa tuotannon noin kymmenen prosentin vuosittaiselle kasvulle.

Hän rohkaisee muutosta harkitsevia tiloja. ”Jos pellot on jo luomussa, laittaisin eläimetkin.”

Pro Luomu -yhdistyksessä lihan arvoketjutyöryhmän puheenjohtajana toimiva mies perustelee luomuun siirtymistä muun muassa erikoistumisen laajentamalla markkinalla.

”Tavanomaista nautaa maailmalla on paljon. Luomunaudalle on enemmän ostajia.”

Ratkaisua ei silti kannata tehdä sokeasti. ”Luomu on tietoinen valinta ja bisneksen haara, ei mikään harrastus.”

Luomusikaa toistaiseksi riittävästi

Myös luomusikatuotteiden kysyntä kasvaa Pajuniemi Oy:n mukaan koko ajan. Varsinkin makkarat menevät hyvin kaupaksi.

Raaka-ainepulaa yrityksellä ei silti ole, joten tuotantoa tulee kasvattaa hallitusti. Tällä hetkellä Suomessa on 14 luomusikatilaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit