Politiikka ja talous

The New York Times: Lasten pitäisi syödä luomua, hyönteismyrkyt aiheuttavat syöpää ja epämuodostumia

Politiikka ja talous 01.12.2015

Kansainväliset lääkärijärjestöt varoittavat vakavasti kemikaalikuormituksen aiheuttavan kehityshäiriöitä, ylipainoa, diabetesta ja hedelmättömyyttä.


Jaana Kankaanpää
Rekisteristä voi hakea tietoa kemikaalien nimillä tai numeroilla. Ensimmäisenä hakutietona avautuu infokortti, josta selviävät aineelle annetut yleismaailmalliset varoitusmerkit, kuvaus turvallisuudesta ja käyttökohteet.

The International Federation of Gynecology and Obstetrics, gynekologien ja synnytyslääkäreiden kansainvälinen järjestö, varoittaa että ruuantuotannossa, teollisuudessa ja kosmetiikassa käytetyt kemikaalit uhkaavat ihmisen tervettä lisääntymistä.

The New York Timesissa julkaistun artikkelin mukaan kemikaalit muistuttavat lisääntymiseen liittyviä hormoneja, ja häiritsevät kehon luonnollisia toimintoja. Hormonitoimintaa häiritseviä kemikaaleja käytetään hyvin laajasti hyönteismyrkyissä, muoveissa, shampoissa ja kosmetiikassa, kuiteissa, säilykerasioiden päällysteissä, palonestoon käytettävissä käsittelyaineissa ja monissa muissa tuotteissa.

Hormonit vaikuttavat erityisen kielteisesti raskauden ja imetyksen aikana. Ne voivat vaikuttaa esimerkiksi poikasikiöihin niin, että peniksen aukko ei sijaitse sen kärjessä vaan sivussa. Aikainen altistus kemikaaleille lisää myös mahdollisuutta sairastua rintasyöpään.

Hormonitoimintaan erikoistunut lääkärien ja tutkijoiden järjestö, Endocrine Society, korostaa kemikaalien yhteyttä aikamme suurimpiin terveysuhkiin: ylipainoon ja diabetekseen. Sekin painottaa, että kemikaalien vaikutus on suurin syntymättömiin lapsiin.

EU:ssa lainsäädännön tilanne on The New York Timesin mukaan Yhdysvaltoja hieman parempi, mutta Euroopassakin ollaan vasta nyt siirtymässä käytäntöön jossa kemikaalit on todettava turvallisiksi ennen kuin niitä voidaan käyttää.

Asiantuntijat korostavat, että kuluttajien on nyt suojeltava itse itseään. Erityisesti nuorten lapsien ja raskaana olevien naisten kannattaa syödä luomuruokaa, välttää muovituotteita, koskea kauppojen kuitteja niin vähän kuin mahdollista ja välttää palonestoaineita esimerkiksi huonekaluissa.

Tietoa hormonitoimintaan vaikuttavista kemikaaleista Tukesin sivuilta.

Tietoa eri ympäristömyrkkyjen aiheuttamista syövistä englanniksi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit