Politiikka ja talous

Timo Soini: "Pakolaiset mieluiten Turkin leireiltä"

Politiikka ja talous 12.10.2015

Ulkoministeri Timo Soini pitäisi pakolaisten vastaanottoa Turkkiin perustettavilta leireiltä järkevimpänä vaihtoehtona. EU:n sisäisillä siirroilla on Suomeen tulossa pian 150 turvapaikanhakijaa Italiasta ja Kreikasta.


Pakolaisten vastaanotto Turkista on paljon järkevämpää kuin laittomasti EU:hun tulleiden siirtely jäsenmaasta toiseen, sanoo ulkoministeri Timo Soini (ps.).

Soini ei ota kantaa siihen, mikä verran Suomi olisi valmis kasvattamaan pakolaiskiintiöitään Turkista siirrettävien pakolaisten takia.

"Me emme mene nyt asioiden edelle", Soini sanoi Luxemburgissa EU:n ulkoministerikokouksen alla.

Jopa satojatuhansia

EU:ssa kaavaillaan jopa satojentuhansien rekisteröityjen pakolaisten vastaanottoa Turkkiin perustettavilta leireiltä. Virkamieslähteiden mukaan asia ei ole vielä ajankohtainen, sillä ensin Unionin ulkorajojen valvontaa pitää tehostaa, jotta laiton maahantulo saataisiin hallintaan.

Pakolaisten siirtoa Unionin ulkopuolelta pidetään kestävämpänä ratkaisuna kuin Kreikkaan ja Italiaan saapuneiden turvapaikanhakijoiden siirtämistä muualle Eurooppaan.

"Paljon järkevämpää on ottaa pakolaisstatuksella olevia ihmisiä, joiden asia on tutkittu ja jotka eivät ole ihmissalakuljetuksen uhreja, kuin sallia ihmiskauppa, jossa ihmisiä jopa tukehtuu kontteihin ja hukkuu Välimereen", Soini sanoi.

Nyt 150 Kreikasta ja Italiasta

Maahanmuuttovirasto kertoo, että Suomi ottaa EU:n sisäisillä siirroilla vastaan ensimmäiseksi 100 turvapaikanhakijaa Italiasta ja 50 Kreikasta. Turvapaikanhakijat tulevat Suomeen kahden kuukauden sisällä. Siirtoja tehdään muutaman sadan ihmisen ryhmissä noin kolmen kuukauden välein.

EU-maat ovat sopineet 160 000:n Kreikkaan ja Italiaan tulleen turvapaikanhakijan jakamisesta keskenään. Suomi on sitoutunut ottamaan sieltä vastaan yhteensä noin 3 200 turvapaikanhakijaa kahden vuoden aikana.

EU:n ulkopuolelta tulevien pakolaisten siirroissa puhutaan paljon isommista lukumääristä. Toistaiseksi jäsenmaat ovat sopineet vasta 20 000 pakolaisen vastaanotosta maakohtaisten kiintiöiden mukaan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit